7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety ze strączkowych (bez ich gotowania) z warzywami

Pyszne kotleciki warzywne przygotowywane a la falafel.

Średnia ocena: [4.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g suchych warzyw strączkowych - np.: fasola, groch, soczewica lub ich mieszanki
2 cebule
2 papryki
2 marchewki
inne, dowolne warzywa (bakłażan, kalafior, brokuł...) lub większa ilość w/w
czosnek
sól i inne przyprawy wg uznania

Przygotowanie:

Strączkowe moczyć przez noc (lub dłużej). Namoczone zmielić w maszynce do mielenia (u mnie wyciskarka dwuślimakowa) razem z jedną cebulą.

Drugą cebulę pokroić w kostkę, paprykę również, marchew drobno utrzeć. Inne warzywa pokroić dosyć drobno. Wszystko wymieszać. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Smażyć normalnie.

Wskazówki i uwagi:

Proporcja warzyw do zmielonej masy może być prawie 1:1. Lepiej jednak wziąć mniej warzyw. Przed smażeniem można obtoczyć w sezamie, panierce lub inaczej.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-02-04 16:04:00.379
Źródło/autor przepisu: na podststawie: "Veggiemania" Tierversuchsgegnern Aachen e.V.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

To, ile "piją" tłuszczu, zależy chyba od zawartości warzyw. Moje z samej ciecierzycy praktycznie nie wchłaniają tłuszczu (i to jedna z ich podstawowych zalet!).
~sn 2013-02-26 10:47:07.046


dodałam bardzo dużo różnych warzyw, mieszankę strączkowych (soczewica, fasolka mung, ciecierzyca), ale niestety nie zasmakowały mi.
majczi 2012-06-27 17:53:36.202

Kotleciki są genialne, a nie potrzebowałam dużej ilości oleju (dobrze się smażyły, nie były surowe). Aha! Zamiast ich mielić, zblendowałam razem z połową papryki, cebulą i czosnkiem
fier 2012-05-24 11:29:37.487

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z warzyw gotowanych (ovo-wege)
Kotlety strączkowe (wegańska)
Kotlety strączkowe (z 3 strączkowców) (wegańska)
Owsianka bez gotowania (wegańska)
Kotlety z soi i gotowanych jajek (ovo-wege)
Kotlety z fasoli gotowanej z mlekiem (bez ograniczeń)
Makaron bez wrzenia - sposób gotowania (wegańska)
Sos serowy z lekka zielony (bez gotowania) (lakto-wege)
Sos do spaghetti ze świeżych pomidorów (bez gotowania) (wegańska)
Kotlety z chleba z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas