7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem morelowo-jabłkowy

Na pewno są podobne przepisy, ale podaję swój sposób na smaczny i zdrowy dżemik, do chlebka razowego idealny :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

morele suszone - 2 garście
jabłka - 3-4
szczypta cynamonu
ok. łyżeczka kardamonu

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy morele suszone i polewamy odrobiną gorącej wody. Włączamy gaz i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone drobno i obrane ze skórki jabłka.

Najpierw pod przykryciem chwilę dusimy, a jeśli owoce puszczą za dużo soku, to odkrywamy by część wody odparowała. Dodajemy przyprawy wg uznania. Po czym - jeśli jabłka i morele są już miękkie, miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.

Proporcje moreli w stosunku do jabłek można dowolnie zmieniać w zależności czy wolimy mieć słodszy dżem (wtedy więcej moreli).
Nadesłał(a) magdalenka91, dnia: 2012-02-07 22:14:25.431
Źródło/autor przepisu: sam pomysł gdzieś w internecie znalazłam
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem żurawinowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem dyniowo-jabłkowy (wegańska)
Dżem sierpniowy jabłkowo-mirabelkowy z imbirem (wegańska)
Brzoskwinie w morelowej galaretce (lakto-wege)
Banany w kremie morelowym (lakto-wege)
Koktajl-jogurt morelowy. Poezja! (wegańska)
Rogaliki jaglano-morelowe na zakwasie (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)
Aromatyczny dip/ chutney morelowy (z imbirem i goździkami) (wegańska)
Dżem z jabłek z malinami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas