7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chleb zapiekany z pieczarkami i serem

Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach :) A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję ;-) A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać :)



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

bochenek chleba
350 g pieczarek
2 ząbki czosnku
olej
dwie kule mozarelli po 125 g każda (bez podpuszczki zwierzęcej)
1/3 szklanki stopionego masła
1/2 pęczku szczypiorku
2 łyżki maku

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pieczarki na dość mocnym ogniu, żeby się ładnie zrumieniły i dobrze odparowały. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Bochenek chleba wykładamy na dwa długie pasy folii aluminiowej ułożonej na krzyż (tak, aby owinąć bochenek) - nacinamy najpierw w paski, a potem na krzyż.

Mozarelle kroimy w dość małą kostkę. Roztopione masło mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem i makiem. Pieczarki i ser upychamy w nacięciach, jak najgęściej (ja napchałam praktycznie w każde). Całość polewamy masłem z dodatkami. Owijamy chleb w folię, zapiekamy 15 minut, otwieramy folię i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się ładnie roztopi. Jemy natychmiast urywając kawałki chleba :) Polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-02-29 19:43:14.766
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/02/chleb-zapiekany-z-serem-i-pieczarkami.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Obawiam się, ze z Tofu nie będzie takiego ciągnącego efektu. Tofu dobrze doprawione usmażone jest smaczne ale ma gąbczastą konsystencje i małe szanse na roztopienie sie
~neochimera 2014-04-22 20:01:18.594

oczywiście, że będzie pyszne :) Tylko tę oliwę lej z wyczuciem żeby za tłusto w smaku nie było ;-)
zielenina_blog 2012-03-21 19:43:38.714

Mam nadzieję, że jak mozzarellę zastąpię przez tofu, a masło - oliwą, to też będzie znakomite!
Dana 2012-03-18 18:14:27.599

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i serem (lakto-wege)
Proste nadziewane pieczarki zapiekane pod żółtym serem (lakto-wege)
Ryż z pieczarkami zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege)
Zapiekane bułki z pieczarkami i żółtym serem (lakto-wege)
Makaron z pieczarkami, groszkiem i papryką zapiekany pod serem (lakto-wege)
Kalafior zapiekany z pieczarkami (lakto-wege)
Bakłażany zapiekane z żółtym serem (lakto-wege)
Zapiekane ziemniaki z serem topionym (lakto-wege)
Kalafior zapiekany pod żółtym serem (lakto-wege)
Szparagi zapiekane pod żółtym serem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas