7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kluseczki z pęczaku

Inna wersja klusek, zdecydowanie może konkurować z tymi z ziemniaków :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6-8

2 szklanki pęczaku
6 szklanek wody
1 kostka/1 łyżka bulionu jarzynowego dobrej jakości
około 100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz

na sos:
2-3 łyżki oleju
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1 ząbek czosnku
200 g śmietany 18% (używam niewarzącej się)
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pęczak płuczemy (można go zamoczyć na noc), zalewamy świeżą wodą, dodajemy bulion, gotujemy do miękkości na małym ogniu, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Kaszę odcedzamy na sicie, studzimy, a następnie porcjami mielimy w blenderze na dość gładką masę. Przekładamy ją do miski, wykładamy i nożem dzielimy z grubsza na 4 części. Jedną ćwiartkę wyjmujemy i dokładamy do pozostałej kaszy, a na puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i wyrabiamy ręką aż składniki dobrze się połączą.

Formujemy nieduże kluseczki, które gotujemy we wrzątku dopóki nie wypłyną - trwa to dłużej niż w przypadku ziemniaczanych, więc się nie stresujcie, że za długo siedzą na dnie ;-)

Sos: pieczarki obieramy, kroimy w grube plastry. Cebulę również obieramy, kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, wrzucamy pieczarki. Lekko je solimy, smażymy na sporym ogniu, aby dobrze odparowały i ładnie się zrumieniły. Gdy są gotowe dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku.

Kluseczki podajemy z sosem, polecam!
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-03-14 19:38:30.098
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/03/kluseczki-z-peczaku-z-grzybowym-sosem.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Kluseczki pycha i jajko jest jak najbardziej zbędne, pęczak baaardzo się lepi. Jak najbardziej warte poświęconego im czasu.
Z sosu nie skorzystałam, zrobiłam własny - warzywa + mleko kokosowe. Wieczorem spróbuję zjeść kluseczki w słodkiej wersji. :)
martusiak 2014-06-16 15:06:14.488

na pewno wyjdzie, ja je tak z ostrożności procesowej dałam, ale sam pęczak jest niesamowicie kleisty, więc na pewno się nie rozwalą :)
zielenina_blog 2012-03-21 19:44:21.256

świetny pomysł (na przemycenie kaszy ^^), nie wpadłabym na to:) tylko teraz, czy to wyjdzie bez jajka? wydaje mi się że przy tej ilości mąki ziemniaczanej nie powinno być problemu, ale w sumie nie robiłam nigdy klusek śląskich, więc trochę się boję eksperymentować...
ironka 2012-03-14 20:46:32.639

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Awaryjne kluseczki oliwkowo-pomidorowe (lakto-wege)
Pęczak z soczewicą (wegańska)
Kulki-kluseczki jaglane ze "śmietanką" bananowo-migdałową (wegańska)
Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Sałatka z pęczaku z marchewką (wegańska)
Pęczak z soczewicą i pomidorami (wegańska)
Pęczak moczony ("surowy") (wegańska)
Pęczak z pieczarkami i rozmarynem (wegańska)
Sałatka z pęczaku z rzodkiewką (wegańska)
Pomidorówka z pęczakiem i cukinią (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas