7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pączki wegańskie II

Banalnie proste :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mąki pszennej
250 g cukru
50 g drożdży
ok. 0,5 l ciepłej wody
olejek waniliowy (ilość zależna od upodobań)
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Tak powstałą miksturę wlewamy do dużej miski, łączymy z mąką oraz cukrem. Dodajemy olejek waniliowy (jeżeli planujemy nadzienie, wówczas wystarczy kilka kropli). Całość zagniatamy, dodając w razie potrzeby więcej wody (ciasto ma nie kleić się do rąk).

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min, a następnie formujemy małe pączki i smażymy obustronnie do zrumienienia w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.

Po wyjęciu studzimy, nadziewamy i posypujemy cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

- Najlepiej smażyć nieco mniejsze od mandarynki, wtedy mamy pewność, że w środku nie będą surowe.
- Nadziewać proponuję po upieczeniu, najlepiej przy użyciu 'pistoletu'.

Smażenie z konfiturami w środku - tylko dla ludzi o mocnych nerwach!
Nadesłał(a) gosiat, dnia: 2012-03-14 19:46:31.177
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Wystawilam paczki na zewnatrz do wyrosniecia, bo w sloncu bylo cieplej jak w kuchni :-) Osobiscie smaze paczki rzadko, bo za tluste, ale rodzina i sasiedzi przepadaja za nimi, a ja na szczescie nie mam problemow z ich robieniem :-)
Iwo-na 2012-04-10 22:05:40.303

Iwo-na - fajna alternatywa do formowania pączkow na łonie natury :P
mi sie smazenie pączkow kojarzy z godzinami spedzonymi w kuchni,brudnymi talerzami,i z okropnym zapachem smazonego oleju -brr
w ostatni tlusty czwartek pomyslalam ze jednak zrobie pierwsze weganskie pączki i wyszly twarde jak kamien,smierdzace drozdzami i prawie ,że nie slodkie pączki potwory :P
przepis bralam z blogu gdzie korzystalam z przepisow juz bardzo dlugo i bylam pewna ze wyjda dobre a tu takie zdziwienie :P
dlatego sobie daruje juz robienie paczkow pewnie na jakies 5 lat :P
OpenWorld 2012-04-10 21:33:10.914

gosiat - nie zgodze sie z Toba, ze nadziewanie paczkow przed smazeniem i ich smazenie z konfitura jest trudne... Naprawde nic latwiejszego! Czasami przygladalam sie temu jak to robila moja mama. Po wielu, wielu latach sprobowalam sama zrobic paczki i nie mialam zadnych problemow. Nalezy mianowicie po pierwszym formowaniu kulek dac im troszke wyrosnac(ok.15 minut) - ciasto jest wtedy latwiejsze w obrobce. Rozplaszczamy kulke w dloni, nakladamy mala lyzeczke dzemu i zamykamy ten okrag ponad nadzieniem dobrze klejac brzegi i potem ostroznie kulamy w dloniach ciasto do powtornej formy kulki(niekoniecznie perfekcyjnej...). Pozostawiamy znowu na jakies 10 minut do wyrosniecia i dopiero potem smazymy.
Ja sobie nie wyobrazam paczka nadzianego po smazeniu...
Kiedys usmaze paczki wedlug proporcji z Twojego przepisu - brzmia calkiem zachecajaco :-)
Iwo-na 2012-03-14 22:30:38.797

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pączki wegańskie (wegańska)
Pączki (bez ograniczeń)
Pączki warszawskie (bez ograniczeń)
Pączki bez drożdży (bez ograniczeń)
"Pączki" ze świeżych cząstek pomarańczy (ovo-wege)
Pączki (bezglutenowe, bezmleczne, bezjajeczne) (wegańska)
Pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez jajek) (lakto-wege)
Szybkie pączki kładzione z serka homogenizowanego (bez ograniczeń)
Wegańska lasagne (wegańska)
Pyzy wegańskie (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas