7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Miętowe puree z groszku

Przepis na podstawie "La cucina verde" (Carlo Bernasconi, Larissa Bertonasco) przekształcony na potrzeby weganina uczulonego na cebulę.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

400 g zielonego groszku świeżego lub mrożonego
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 200 g lub mniej mleka sojowego/z migdałów ziemnych/innego roślinnego
sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Groszek obgotować przez ok. 6-7 minut w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść lub rozmiksować na puree. Mleko roślinne podgrzać, dodać tyle, aby zbytnio nie rozrzedzić puree. Wmieszać miętę i tłuszcz.

Podawać z makaronem, kaszą, ryżem, chlebem lub jako osobną potrawę, na ciepło lub zimno.

Jeśli dodamy więcej mleka, łatwo można takie puree przerobić na miętowy chłodnik.

Wskazówki i uwagi:

W przepisie oryginalnym wykorzystuje się mleko krowie, dodatkowo masło (które całkiem usunęłam) oraz podsmażoną na oliwie szalotkę.
Nadesłał(a) sharmelana, dnia: 2012-03-18 18:48:20.003
Źródło/autor przepisu: "La cucina verde", Bernasconi Carlo (wyd. Jacoby&Stuart, 2010)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Puree ziemniaczane z groszkiem konserwowym (lakto-wege)
Puree z mrożonego zielonego groszku (wegańska)
Colcannon - puree z mlekiem, kapustą i groszkiem (wegańska)
napój miętowy (wegańska+miód)
likier miętowy (bez ograniczeń)
Miętowe grzybki (wegańska)
Tofuciki z sosem miętowym (lakto-wege)
Deser bananowo-miętowy (wegańska)
Kiwi w miętowym syropie (wegańska)
Mrożona miętowa kawa (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas