7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym

Domowe batoniki musli są świetną, sycącą, a przede wszystkim super zdrową przekąską. Sprawdzają się zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu lub możliwości zjeść gotowanej owsianki/płatków z mlekiem.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 12 batoników

500 ml skondensowanego, niesłodzonego mleka
1-2 łyżek miodu (opcjonalnie – batoniki będą delikatnie słodkie)
2 garści wiórków kokosowych
1 garść pestek słonecznika
1 garść pestek dyni
1 garść orzechów włoskich/laskowych/migdałowych
kilkanaście sztuk suszonej żurawiny
kilka sztuk suszonych śliwek
1 garść płatków takich, jakie lubimy (kukurydziane, jęczmienne itd.)
1 garść otrębów zbożowych
1 spora garść płatków owsianych (korzystałam z płatków błyskawicznych firmy Elovena)

Przygotowanie:

Proporcje odmierzam na moje garści, ale to, co lubimy bardziej/mniej sypiemy więcej/mniej.

I tak: mleko wlewamy do miski, dodajemy wymienione składniki (rozpuściłam miód w mikrofali, żeby nie merdać pół godziny) pamiętając, by na końcu dosypać tyle płatków owsianych, żeby konsystencja "ciasta" nie była ani płynna, ani stała. Czyli nie kapie z ciasta, ale też nie rozsypuje się. Ma wyjść tak, żeby je można było przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie przyklepać (wyrównujemy górki; grubość ciasta – jak batonik).

I już! Następnie wstawiamy do pieca na ok. 1-1,15 h w temp. +/- 150 st. C (trzeba sprawdzić, jak się rumieni, znaczy, że jest ok).

Wyciągamy, studzimy, tniemy na batoniki (prostokąciki, kwadraciki, serduszka, romby, zwierzątka, czy co tam Wam przychodzi do głowy), które zmieszczą się w damskiej torebce ;) i szczęśliwe zabieramy naszą zdrową przekąskę do pracy.

Podane tu składniki, to tylko jedna z opcji. Tak naprawdę do mleka i płatków owsianych możemy dorzucić to, co podpowiada nam wyobraźnia.

Wskazówki i uwagi:

Przygotowanie ok. 5 minut, pieczenie ok. 60-90 min.
Nadesłał(a) kingi, dnia: 2012-03-20 19:04:15.134
Źródło/autor przepisu: podpatrzone w tv - program "Wiem, co jem"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

dzieki za przepisz gdy je zrobiłam były pyszne
~marta 2013-12-15 15:31:45.433


wspaniałe :) ja dość losowo wrzucałam składniki, byleby tylko nasączyć mleko. ponieważ nie mogę spożywać zbyt wiele mleka, 350 ml rozcieńczyłam do 500 wodą i też dało radę :)
hugable 2012-04-03 18:56:51.415

Ostatnio oglądałam ten odcinek :) Jeśli ktoś chciałby dokładniejsze proporcje (na wagę) to podają w programie, można obejrzeć online.
sunflower_ren 2012-03-20 21:55:02.769

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Batoniki musli (bez ograniczeń)
Musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem (wegańska)
Zupa pieczarkowa z mlekiem zwykłym i skondensowanym (lakto-wege)
Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami (wegańska)
majonez z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Musli z chałwą (wegańska)
Musli czekoladowo-melonowe (lakto-wege)
Majonez Wiesi z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Figowe batoniki muesli bez cukru (lakto-wege)
Musli amarantusowe z owocami i orzechami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas