7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Fafernuchy na Trzy Króle (6 stycznia) - słodkie, żytnie ciasteczka marchewkowe

Kurpiowska potrawa regionalna tradycyjnie jadana na Trzech Króli.
Blog ethnomuseum.pl: "Łako­ciami prze­zna­czo­nymi do zja­da­nia w okre­sie Szczo­drych Dni były fafer­nu­chy — cia­sto z dodat­kiem miodu, pie­przu i tar­tej mar­chwi (także buraka cukro­wego), o lekko pikant­nym smaku i poma­rań­czo­wej barwie."


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mar­chwi
1 szklanka cukru
1 cukier wani­liowy
1/2 szklanki miodu (lub słodu)
mąka żytnia (2 kg może tro­chę wię­cej), może być też mieszana z pszenną
1 pro­szek do pieczenia
pieprz i cynamon - dla tych, co chcą bardziej tradycyjnie

Przygotowanie:

Całą mar­chew myjemy i gotu­jemy do mięk­ko­ści. Odle­wamy z niej wodę i odsta­wiamy do wystu­dze­nia. Następ­nie mie­lemy ją w maszynce do mielenia lub trzemy na tarce z gru­bymi oczkami.

Mąkę prze­sie­wamy przez sito do miski. Wrzu­camy do niej mar­chew i pozo­stałe skład­niki. Wszystko zagnia­tamy do chwili aż mąka się wgnie­cie i połą­czy ze wszyst­kimi skład­ni­kami.

Dzie­limy cia­sto nożem (bo jest twarde i klei się) na małe por­cje i wał­ku­jemy jak na kopytka, pod­sy­pu­jąc mąką. Kro­imy rów­nież jak kopytka i ukła­damy na bla­chy posy­pane mąką. Pie­czemy w mocno nagrza­nym pie­kar­niku 30–40 min. w temp. 190-200°C.

Fafernuchy po ostudzeniu są twarde. Jeśli chcemy uzyskać miękkie, wtedy skracamy czas pieczenia.

Wskazówki i uwagi:

Powyższe proporcje proponuję zmniejszyć co najmniej 2-4 razy :)

"Ciastka mają kształt podłużny, zbliżony do kopytek. Na przekroju kształt eliptyczny. Średnia wielkość wynosi 3 cm. Konsystencja twarda, zwarta, ciastka nie kruszą się. Smak pieprzny z charakterystycznym posmakiem i zapachem cynamonu oraz miodu." Więcej o fafernuchach m.in. na liście produktów tradycyjnych: http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-mazowieckie/Fafernuchy
Nadesłał(a) ~Etno, dnia: 2014-03-24 12:39:07.035
Źródło/autor przepisu: http://www.potrawyregionalne.pl/303,2928,BYSKI_NOWE_LATKA_FAFERNUCHY_.htm
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ile tego proszku do pieczenia? W gramach albo w łyżeczkach?
Pamiętam fafernuchy z jakiegoś wyjazdu na ferie. Moja mama powiedziała naszej gospodyni, że jak to z marchewki to dzieci pewnie nie będą chciały... A my (siostra, kuzynka i ja) nic innego nie chciałyśmy jeść. Chyba wtedy pokochałam cynamon.
~Marta 2014-06-20 15:52:22.008


Nie ma to jednak jak prawdziwe kurpiowskie fafernuchy <3
mimikra87 2014-04-09 10:53:22.196

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Trzy kolory (wegańska)
Tarta "trzy śliwki" (bez ograniczeń)
Trzy kolory z pszenicą (wegańska)
Pasta "Trzy ziarna" (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Faszerowane jajka w trzech kolorach (ovo-wege)
Makaron domowy (żytni) (wegańska)
Tarta z cukinią, pomidorami i trzema serami (nadzienie) (lakto-wege)
Surówka z selera, marchewki i jabłka w trzech wariantach (wegańska & RAW)
Żytnia tarta z rabarbarem Zuzanny (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas