7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wegańskie "jajka sadzone" na słodko

Te "jajka" wyglądają jak jaja sadzone. Nic bardziej mylnego!
Sam pomysł zrobienia takich małych oszukanych jajek kiełkował we mnie dawno. Jednak dopiero, gdy wpadłam na przepis bajaderki na wegedzieciaku (link w źródłach), a zaraz potem na takie jajka na Puszce, pomyślałam o zrobieniu własnej wersji i oto ona :)
Te sadzone "jaja" są świetne na wielkanocny deser :)


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 szt.

10-12 migdałów
3 łyżki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka agaru
2 szklanki wody
brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:

Namaczamy migdały na kilka godzin albo i na noc (łatwiej będą się miksować). Obieramy je ze skórki. Miksujemy je w małej ilości wody. Dodajemy cukru i wody, zagotowujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i agar wymieszane w małej ilości zimnej wody, szybko mieszamy, aż zgęstnieje.

Wlewamy masę do foremek (mogą być takie, jak do babeczek) i zostawiamy do ostygnięcia, aż się zetnie do końca.

Z połówek brzoskwiń z puszki wycinamy zgrabne kuleczki. [1]
W "białku" wycinamy małą łyżeczką kółka i wkładamy tam brzoskwiniowe "żółtko".

Wskazówki i uwagi:

[1] Jeśli brzoskwinie się do tego nie nadają (ja po otworzeniu puszki zobaczyłam mnóstwo wąskich pasków), to wyciągamy z puszki garść-dwie i miksujemy). A potem zmiksowane nakładamy łyżeczką i formujemy "żółtko".

Można też zrobić masę na "białko" z ugotowanego ryżu, jak to podpatrzyłam u Sevy, ja akurat miałam w domu sam ryż brązowy, toteż użyłam migdałów i zrobiłam z nich mleko :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-07 18:29:01.22
Źródło/autor przepisu: Inspiracją był pomysł bajaderki (http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=2701&start=0&sid=831c2e7257076f7d6e61950c21373868) oraz pomysł foremek podpatrzony z http://puszka.pl/przepis/2570-jajka_weganskie.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

przepis wyprobowalam i na prawde super to wyglada ale jak to stwierdzila moja rodzina "to jajko smakuje jak legumina z brzoskwinia".
ogolnie mialam gluta a nie zastygnieta konsystenje i muszialam 2 razy dosladzac bo bylo nieslodkie.
sumujac: super pomysl, ale przepis niedopracowany.
MMM 2014-01-26 18:20:50.956


super pomysl. od miesiaca sie zabieram i w ten weekend zrobie "sadzone" :)
MMM 2014-01-25 14:38:05.497

Świetny pomysł i zabawa!!! Warto spróbować!!!
Dana 2012-04-08 18:21:32.573

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jajka sadzone na cebuli (bez ograniczeń)
Jajka sadzone na curry (bez ograniczeń)
Jajka sadzone na tostach (bez ograniczeń)
Jajka sadzone na tofu wędzonym (ovo-wege)
Oczka czyli jajka sadzone w szpinakowych gniazdach (ovo-wege)
Pierniczki wegańskie, aromatyczne a mało słodkie (wegańska)
Grysik na słodko (lakto-wege)
Słodki deserek (lakto-wege)
Twarożek na słodko (lakto-wege)
Omlet na słodko (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas