7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sernik z tofu czekoladowy - pyszny

Bardzo pyszny, czekoladowo-migdałowo-alkoholowy, z sokiem pomarańczowym, na spodzie z mielonych migdałów. Pycha! Śmiało można go zaliczyć do wypieków świątecznych. Polecam, nie tylko weganom.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g zmielonych migdałów blanszowanych
100 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru (można użyć innego słodziku)
150 g margaryny (można użyć oleju kokosowego)
675 g sera tofu (najlepiej delikatnego i dobrej jakości)
120 ml oleju roślinnego (można pominąć, raz zapomniałam i też był pyszny)
125 ml soku pomarańczowego
175 ml brandy (można pominąć i w zamian zwiększyć sok pom./cytr.)
50 g kakao
2 łyżeczki esencji migdałowej

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały i 1 łyżkę cukru. Utrzeć z margaryną wyrabiając gładkie ciasto. Wyłożyć nim dno małej tortownicy. Podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 st. C.

Tofu włożyć do miksera i miksować z sokiem, brandy, kakao i cukrem. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z tofu wylać na podpieczone ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1,5 h.

Studzić powoli, aby sernik nie opadł. Najpierw niech leży 10 minut w piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami, później stopniowo studzić uchylając co chwilę drzwiczki.

Wskazówki i uwagi:

W wersji dla dzieci pomijamy alkohol.
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-04-18 06:58:10.098
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Jest przepyszny :)
~Aga 2016-03-17 22:50:08.404

Bardzo dobre.
~wronka 2014-11-19 07:27:32.206


Niebo w gębie. Bardzo sernikowe, nawet moja mama (która zarzeka się, że nie lubi wegańskich dań udających tradycyjne) chwaliła. Następnym razem dodam mniej cukru i więcej kwaśnego (może sok z cytryny), ale nawet bez tych modyfikacji daję maksymalną ocenę. Zrobiłam z mąki bezglutenowej i z domieszką karobu - jak widać, bez uszczerbku na walorach smakowych.
kruszonka 2014-04-19 10:12:37.648

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sernik z polewą czekoladową (bez ograniczeń)
Sernik z tofu z brzoskwiniami (wegańska)
Pyszne lniane tofu (wegańska)
Czterowarstwowy sernik z tofu (pieczony) (wegańska)
Sernik z tofu i manny (tofurnik) (wegańska)
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń (wegańska)
Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu (wegańska)
Cytrynowy sernik z tofu i kaszy jaglanej (wegańska)
Sernik jagodowy z tofu na zimno, z jagodową galaretką (wegańska)
Black & white - sernik z tofu jedwabistego z bananami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas