7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Masło kokosowe - doskonałe do wszystkiego

Polecam pyszne masełko kokosowe. Do wszechstronnego stosowania, najzdrowsze stosowane na zimno: do smarowania pieczywa, jako krem do tortów lub co Wam przyjdzie do głowy.

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: wychodzi 80 - 100 g masła

150 g płatków kokosowych
woda - tyle, aby przykryło płatki

pielucha tetrowa

Przygotowanie:

Jeżeli używamy gotowych płatków należy je namoczyć przegotowaną, ostudzoną wodą na 12 h. Po tym czasie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy około 10 minut (jeżeli masa jest gęsta dolewamy wody w zależności, jaką gęstość chcemy uzyskać). Ja na tym etapie dolewam szklankę wody.

Zostawiamy zmiksowane płatki z wodą na około 30 min, aby się jeszcze lepiej namoczyły. Ponownie uruchamiamy mikser i miksujemy kolejne 5 minut. Przecedzamy wszystko przez pieluchę mocno wyciskając i łapiąc mleko do garnka. Wiórki, które nam zostają, ponownie wrzucamy do blendera i zalewamy 1-1,5 szklanki wodą, miksujemy 3 minuty, po czym znowu przecedzamy przez pieluchę.

Otrzymujemy prawie litr mleka z pianką, które wkładamy do lodówki, lecz nie dłużej niż na 3-4 dni. Po schłodzeniu odzieli się tu warstwa tłuszczu, którą "ściągamy" z mleka i mamy masełko :)

Wskazówki i uwagi:

Pozostałe po miksowaniu wiórki można wykorzystać jako składnik past, do ciast lub przeznaczyć ją na mąkę kokosową.

Jak zrobić mąkę? Wiórki, które nam zostaną należy równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia i uprażyć w piekarniku w około 70 st. C, tak aby się wysuszyły, lecz nie spaliły. Tak wysuszone mielimy na pył blenderem i mamy mąkę.
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-04-18 14:12:42.935
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Alik, masełko najlepsze wychodzi z płatków kokosowych, ja użyłam Chipsy kokosowe z firmy Natu - wychodzi z nich największa ilość masła. Po jednej nocy odsiadywania mleka w lodówce na powierzchni uzbierała się dość gruba warstwa tłuszczu, tak twardego, że można go z łatwością ściągnąć biorąc do ręki. Przekładam go do filiżanki wyłożonej np. ściereczką lnianą, tetrą itp., ugniatam palcami dzięki czemu jest taki kształt jak na zdjęciu.
Jeżeli mają to być wiórki to muszą być najlepsze ( nie przerabiane) takie, które są po prostu drobniejszą formą płatków a nie z których już tłuszcz odciągnięto.
vegabutik 2012-04-23 11:20:37.593

Luna7, bardzo dziękuję! Myślę, że widocznie w moim przypadku to była kwestia jakości wiórków. Spróbuję z jakimiś lepszymi:)
Alik 2012-04-22 08:55:55.253

Alik, przecież wszystko jest logicznie napisane :) Ja napiszę z własnego doświadczenia, bo przypadkiem mi wyszło przy robieniu jajek wegańskich na święta, a teraz widzę nawet specjalny przepis na masełko z wiórków :)
A więc tak: żeby otrzymać takie, jak na zdjęciu, należy wycisnąć to w pielusze tetrowej, samo się uformuje. Nie wiem, czy miksowałaś, jeśli tak i warstewka jest cieniutka, to cóż... to mogła być jakość wiórków. Kiedyś kupiłam takie najtańsze, co smakowały tak, jakby już z nich cały tłuszcz i aromat został odciągnięty, wygotowany.
Może jeszcze napiszę, jak ja robiłam. Nie korzystałam wprawdzie z tego przepisu, ale robiłam mniej więcej to samo. Namaczasz wiórki w niedużej ilości wody, blendujesz, dolewasz wody, blendujesz. Tłuszcz jest lżejszy od wody, więc ucieka na wierzch, może zawierać nieco wiórków, ale generalnie jest to tłuszcz. Wiórki pływają sobie w wodzie i opadają na dno. Zbierasz wierzchnią warstwę łyżką, wrzucasz w tetrę czy inną ściereczkę, np. bawełnianą czy lnianą, odciskasz i masz :) W naczyniu zostaje mleko roślinne kokosowe z wiórkami. Możesz odcedzić wiórki, a mleko wykorzystać, a możesz też wymieszać z mąką i mieć ciasto na naleśniki kokosowe, swoją drogą przepyszne z truskawkowym musem :) Mam nadzieję, że nieco pomogłam, starałam się jasno i zrozumiale pisać :)
Luna7 2012-04-22 01:09:02.363

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gofry na maśle orzechowym i mleku kokosowym (wegańska)
sos pomidorowy z ziołami a przede wszystkim z mietą (wegańska)
Grzanki francuskie doskonałe na syte śniadanie (bez ograniczeń)
Spring Rolls - "surowe" sajgonki doskonałe również na upał (wegańska)
Masło grzybowe (lakto-wege)
Kapusta na maśle (lakto-wege)
Masło szpinakowe (lakto-wege)
,,Masło" pomidorowe (wegańska)
Masło orzechowe 4 (wegańska)
Zielone masło (ziołowe) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas