7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron ze szpinakiem

Łatwa, szybka w przyrządzeniu i bardzo zdrowa potrawa.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

makaron (najlepiej "motylki")
szpinak świeży (500-700 gram) i/lub mrożony (1 pudełko - 450 g)
1 duża cebula
1 średni por
2 ząbki czosnku
bulion 1,5 łyżeczki lub 1 kostka
oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
ew. śmietanka sojowa lub zwykła
ew. 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Wstawić makaron, żeby był gotowy równo z sosem.

Pokroić cebulę na drobne, a pora na nieco większe kawałki. Smażyć na oliwie na głębokiej patelni lub w garnku. Gdy wszystko nieco zmięknie dodać pokrojony lub "porwany" na kawałki szpinak (ewentualnie wsypać zawartość mrożonki). Dusić pod przykryciem mieszając, co jakiś czas.

Rozpuścić bulion w 1/4 szklanki wody i wymieszać ze szpinakiem. Wycisnąć lub zetrzeć na tarce czosnek i dodać do sosu.
Podusić 2 minutki.

Aby zagęścić sos można użyć mąki kukurydzianej: wymieszać 2 łyżeczki z wodą i wlać do sosu. Można też dodać śmietanki do gotowania: sojowej lub mlecznej.

Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem, wymieszać i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Do sosu można dodać wiele innych warzyw np. groszek zielony z puszki lub cukinię w małych kawałkach (podsmażyć z cebulką i porem przed dodaniem szpinaku).
Nadesłał(a) darianna, dnia: 2012-04-18 22:00:14.908
Źródło/autor przepisu: Darianna
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem (lakto-wege)
Makaron spaghetti ze szpinakiem i brokułami (wegańska)
Prosty makaron ze szpinakiem i czosnkiem (wegańska)
Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska)
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska)
Makaron ze szpinakiem i kawałkami kotletów sojowych (lakto-wege)
Makaron biało-zielony (ze szpinakiem i fetą) (lakto-wege)
Makaron "samo zdrowie" ze śmietanowo-czosnkowym szpinakiem (lakto-wege)
Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami (wegańska)
Makaron ze szpinakiem "po staropolsku" z jajkami, śmietaną i serem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas