7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zapiekanka ze szpinaku i tofu

Przepyszna zapiekanka. Lekka i zdrowa.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
kostka tofu, czyli około 300 g
garść świeżego (lub mrożonego) szpinaku
szklanka migdałów
1/4 szklanki mleka sojowego lub owsianego
sól
pieprz czarny
inne przyprawy, np. pieprz cytrynowy, cukier
papryka w proszku

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 minut aż zmiękną. Odlewamy większość wody i miksujemy je na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody i solimy.

Tofu miksujemy z mlekiem, szpinakiem i przyprawami. Uzyskaną masę wykładamy na ciasto francuskie, wierzch polewamy sosem z migdałów, obficie posypujemy sproszkowaną papryką i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Zapiekanka ma bardzo delikatny smak, więc można mocno ją przyprawić, jeśli ktoś lubi :)
Nadesłał(a) VanityOverdose, dnia: 2012-04-27 18:58:50.598
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka: ciasto francuskie ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Zapiekanka z tofu ze słonecznikiem (wegańska)
Zapiekanka warzywna z tofu (wegańska)
Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska)
Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą (wegańska)
Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu (wegańska)
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i tofu (lakto-wege)
Zapiekanka z wędzonym tofu i pesto (wegańska)
Zapiekanka dla bratanka - pęczakowa ze szpinakiem, pomidorami i fasolą (wegańska)
Makaron żytni ze szpinakiem i tofu lub parówkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas