7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Cukier waniliowy własnej produkcji

Porządny, prawdziwy cukier waniliowy to powinna być podstawa wypieków ;) Oto, jak własnoręcznie przygotować taki cukier :)
Alternatywa dla popularnej metody zasypywania lasek wanilii cukrem. Cukier przyrządzony wg tego przepisu będzie bardziej aromatyczny :)




Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 500 g cukru

500 g cukru pudru
4 laski wanilii

Przygotowanie:

Wanilię wstępnie rozdrobnić nożem [1], a potem zemleć w młynku do kawy lub blenderze. Wymieszać z cukrem pudrem. Można, rzecz jasna użyć od razu, resztę przechowywać w szczelnym pojemniku [2]

Wskazówki i uwagi:

[1] Spotkałam się kiedyś z radą, aby wykorzystywać jedynie ziarenka wanilii, ale się z nią nie zgadzam - przecież z całych strąków taki cukier będzie dużo bardziej aromatyczny!
[2] Jeśli nie chcemy za każdym razem wyskrobywać cukru, to polecam przechowywanie w jakimś szczelnym pojemniku ;)

Jako, że cukier waniliowy jest raczej używany na równych prawach z przyprawami typu cynamon, a nie ze zwykłym cukrem, to taka ilość raczej starczy na dłuuugo :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 14:42:59.453
Źródło/autor przepisu: Gdzieś tam kiedyś wyczytane - wiem, że Ameryki tym nie odkryłam ;)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tofu własnej produkcji (wegańska)
Chlebki pita własnej produkcji (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Orzechy włoskie w cukrze (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)
Ser topiony własnej roboty (bez ograniczeń)
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)
Medaliony sojowe w sosie własnym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas