7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czosnek niedźwiedzi na zapas (w oliwie)

Jako że czosnek niedźwiedzi zdobywa coraz większą popularność, a jednak nie występuje jeszcze w regularnej sprzedaży, prezentuję przepis na przygotowanie takiego czosnku na zaś, aby na trochę nam starczył, jak już go gdzieś dorwiemy ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: słoiczek 200-250 ml

120 g czosnku niedźwiedziego
15 g soli
100 ml oliwy

Przygotowanie:

Liście czosnku opłukać, rozdrobnić, zmiksować, dodawać przy miksowaniu oliwy i soli. Gotową mieszaninę zapakować w słoik i do lodówki ;)

Wskazówki i uwagi:

Taka pasta nieźle udaje przyprawione masełko pod sałatę, rzodkiewkę i świeżego pomidora ;) Nadaje się więc nie tylko jako przyprawa ;) Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, może być lodówka albo piwnica.

Czosnek niedźwiedzi rośnie też w lasach. Jego liście przypominają konwalię (która jest trująca!), ale zapach jest nie do pomylenia ;) Można więc samemu go pozbierać, jak się ma jakiś las w pobliżu. Na pewno występuje w lasach wschodniej Polski (a na 100% przy Puszczy Białowieskiej), co nie znaczy, że gdzie indziej go nie ma ;)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 14:41:28.667
Źródło/autor przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/1031131208328731/Baerlauch-Gewuerzpaste.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Oczywiście masz rację, w Polsce zbieranie czosnku niedźwiedziego jest nielegalne, tłumaczyłam wówczas niemiecki przepis, a w Niemczech zbieranie czosnku nie jest zabronione.
Wróciłam do tego przepisu, czosnek przepyszny! :)
Luna7 2015-04-16 00:14:15.365

Czosnek niedźwiedzi jest rośliną chroniona i nie wolno go zrywać po lasach. Dbajmy o dietę, ale dbajmy tez o przyrodę...
~Myszor 2014-02-20 23:57:15.107

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Czosnek z grilla (wegańska)
Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska)
jajecznica na pomidorach i oliwie (ovo-wege)
Kurki saute na oliwie i maśle (lakto-wege)
Papryka z pomidorami w oliwie (do słoików) (wegańska)
Farsz naleśnikowy = szpinak, czosnek + sos sojowy i "chwasty" (wegańska)
Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie (wegańska)
Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) (wegańska)
Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty) (wegańska)
Bazylia mrożona w oliwie lub oleju (inne zioła też) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas