7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rosyjski skubaniec

Co ciekawe, przepis na to rosyjskie ciasto mam z niemieckiej strony ;) Ciasto nieco podobne do naszego sernika, w wersji wegańskiej rzecz jasna, ale ma jeszcze takie śmieszne łaty na wierzchu ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma o średnicy 28 cm

ciasto:
200 g cukru
200 g margaryny wegańskiej
2 łyżki mąki sojowej
4 łyżki mleka sojowego
szczypta soli
400 g mąki
1 op. proszku do pieczenia (na nasze - 1 łyżeczka)
40 g kakao

nadzienie:
200 g cukru
200 g margaryny
2 łyżki mąki sojowej
nieco mleka sojowego
łyżeczka cukru waniliowego (polecali wanilinowy o.O)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
750 g tofu

Przygotowanie:

Ciasto: wymieszać margarynę z cukrem. Dorzucić mąkę i mleko sojowe, sól. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao i zagnieść ciasto. Wziąć 2/3 ciasta i wyłożyć nim formę (okrągła, 28 cm średnicy, najlepiej tortowa), nie wyklejać brzegów.

Nadzienie: zmiksować tofu z mlekiem sojowym. Dodać resztę składników i wyłożyć masą ciasto.

Pozostałe 1/3 ciasta porwać np. na makaroniki na wierzch całości. Ewentualnie można ułożyć z niego jakieś ciekawe kształty ;)

Piec 60-70 min w 165 st. C. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z formy, musi nieco przestygnąć.

Wskazówki i uwagi:

Można również zrobić tego skubańca jagodowego. Do ciasta nie dawać wtedy kakao, a do nadzienia dorzucić szklankę jagód i nie dodawać mleka sojowego.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 15:44:43.434
Źródło/autor przepisu: przetłumaczone z: http://www.chefkoch.de/rezepte/1346221239351498/Russischer-Zupfkuchen-vegan.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Luna, moja babcia urodziła się na kresach i robienie pierogów wyssała z mlekiem matki. Jej matka była Ukrainką a ojciec Polakiem. Opowiadała, że tam na kresach Ukraińcy mówią na pierogi z ziemniakami i serem "pierogi polskie", bo to tradycyjne danie robione przez Polaków, a my w Polsce mówimy "pierogi ruskie", bo powstały na ziemiach wschodnich :) Nazewnictwo nazewnictwem, ważne, żeby było smacznie :D
ryfka 2015-12-11 11:29:24.335

Aaa, czyli to tradycyjny niemiecki skubaniec rosyjski, jak my mamy tradycyjne polskie pierogi ruskie! :)
Luna7 2015-12-08 16:03:37.957

co ciekawe, to nie jest rosyjskie ciasto, tylko tradycyjne niemieckie :)
~xxx 2015-11-14 01:08:27.417

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Serniki rosyjskie (bez ograniczeń)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas