7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wiosenny twarożek z makaronu...

... czyli radosne jest życie weganina. Na wegańsko da się zrobić niemal wszystko. Czekam tylko na vegan-kefir, bo za tym akurat tęsknię :)

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron (świderki, rurki)
mleko roślinne (sojowe, ryżowe, migdałowe albo słonecznikowa śmietana by matkaweganka)
ocet lub sok z cytryny
sól
przyprawy (bardzo dużo): mój zestaw - pieprz czarny, czosnek, majeranek, bazylia
warzywa: ogórki, pomidor, papryka, rzodkiew, szczypiorek, generalnie, co dusza zapragnie i co jest w lodówce

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente w słonej wodzie. Studzimy pod zimną wodą. Miksujemy z mlekiem do uzyskania konsystencji twarożku "grani". Doprawiamy wg uznania, aż makaron przestanie być wyczuwalny, a wszystko będzie smakowało jak najprawdziwszy twarożek. Zostawiamy na noc w lodówce i rano próbujemy, czy doprawić mocniej. Dodajemy warzywek i pałaszujemy z bułą graham.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli komuś mocno zależy na proporcjach (ja robię zawsze na oko), to myślę, że byłoby tak:
1 makaron:0,8 mleka (jeśli śmietana jest gęstsza można użyć więcej)

Oczywiście, w lodówce może to wszystko zgęstnieć, więc wtedy wystarczy dolać więcej mleka i zmiksować jeszcze raz.
Z przyprawami jest już jednak różnie, bo każdy ma inny smak, więc najlepiej doprawiać po trochu i sprawdzać.

W oryginalnym przepisie na majonez kazano dodać oleju, ale tutaj nie jest bardzo potrzebny - no chyba, żeby dodać parę kropel, aby witaminy z warzyw się rozpuściły ;)
Nadesłał(a) bonamartinka, dnia: 2012-05-09 09:52:14.379
Źródło/autor przepisu: przepis na Majonez z makaronu (sos czosnkowy) wg Andy'ego + radosna twórczość
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Makaron z pszenicy durum się nie nadaje zbytnio - warto wspomnieć o tym w przepisie :-)
~Damian Kęska 2015-03-22 12:13:38.041

zrobiłam z makaronu razowego i mleka ryżowego, które chyba nie bardzo mi się udało, bo smakuje jak woda.. :) tak na marginesie. makaronik wyszedł bardzo dobry, nie smakuje moim zdaniem kompletnie jak twarożek :D ale i tak jest pyszniutki! wchodzi na stałe do mojego menu, niewykluczone że kiedyś osiągnę wymarzoną fakturę ;)
orzechova 2013-04-22 10:15:30.368


Przyznam szczerze, że nieco się obawiałam kluchowatego smaku i konsystencji. Nic z tych rzeczy! Twarożek jest pyszny, jedwabisty i sycący. Dodałam octu jabłkowego, sporo przypraw i pokrojoną rzodkiewkę. Polecam dodać sporo warzyw, dzięki temu jest mniej zapychająco i zdrowo.
JanulkaFizdejko 2013-03-16 16:12:58.358

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Twarożek wiosenny - z ogórkiem, rzodkiewką i zieleniną (lakto-wege)
Twarożek wiosenny - z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem (bez ograniczeń)
Zupa wiosenna z makaronem szpinakowym (lakto-wege)
Makaron z sosem z papryki i brukselki z czosnkiem i twarożkiem kanapkowym (lakto-wege)
Sałatka wiosenna z makaronem ryżowym, ogórkiem, kukurydzą i fasolką (ovo-wege)
Twarożek oliwkowy (lakto-wege)
Twarożek paprykowy (lakto-wege)
Twarożek marchewkowy (lakto-wege)
Twarożek z marchewką (lakto-wege)
Twarożek na słodko (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas