7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Falafel ze szpinakiem

Danie cenione nawet przez mięsożerców :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

falafel - przygotowany wg tego przepisu
świeży szpinak - sporo, ok. 1 jednorazowa reklamówka
cebula
olej
jogurt grecki - pół szklanki
śmietana 30% - ćwierć szklanki
2 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Przygotować falafele. Przebrać i oczyścić (dobrze wypłukać) szpinak, pokroić w paski. Na oleju podsmażyć do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać cały szpinak i szybko smażyć na mocnym ogniu, mieszając aż odparuje woda. Dodać sól i pieprz.

W kubku wymieszać śmietanę z jogurtem i mąką, żeby nie było grudek. Wymieszać ze szpinakiem w misce (nie gotować). Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, poutykać falafle i wstawić do piekarnika na 180 st. C na 30 minut.

Wskazówki i uwagi:

Ja nie dodaję czosnku i uważam, że w tym przepisie ma to sens. W oryginale jeszcze na koniec było posypane orzeszkami pistacjowymi.
Nadesłał(a) zsz, dnia: 2012-05-21 08:17:44.339
Źródło/autor przepisu: Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki Dania jednogarnkowe wydawnictwa Readers Digest
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Dodałam tylko troszkę pora do szpinaku dla wyostrzenia smaku :) Rewelacja :)
malina7771 2014-06-25 12:05:04.052

Efedrina - szczerze powiedziawszy ciecierzyca była z puszki.
Satina, który przepis jest fatalny? Na falafel? To jeden z najpopularniejszych i najlepszych przepisów na puszce. Może powinnaś troszkę więcej mąki dodać?
zsz 2014-03-26 17:03:18.805

założę się, że użyłaś gotowanej, a nie surowej ciecierzycy...
efedrina 2014-03-10 09:53:35.842

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Falafel (felafel) (wegańska)
Falafel w panierce z dipem jogurtowo-ziołowym (wegańska)
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia (wegańska)
Chłodnik ze szpinaku (lakto-wege)
Cannelloni ze szpinakiem (lakto-wege)
Frittata ze szpinakiem (bez ograniczeń)
budyń ze szpinaku (bez ograniczeń)
Lasagne ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Jajecznica ze szpinakiem (bez ograniczeń)
Krupnik ze szpinakiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas