7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kartacze z farszem z granulatu sojowego

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

ciasto:
1 kg surowych, tartych ziemniaków
1 kg gotowanych ziemniaków
łyżka mąki ziemniaczanej
oliwa/olej

farsz:
granulat sojowy
cebula, czosnek
oliwa
papryka słodka, mielona
przyprawy (bazylia, oregano, tymianek...)
sól pieprz...

Przygotowanie:

Ciasto: mieszamy wszystkie składniki, dodajemy 2 łyżki oleju/oliwy i dalej mieszamy aż składniki będą całością.

Ten farsz wymyśliłam sobie sama, ale jest zjadliwy :)

Farsz: granulat wymoczyć w bulionie i gdy będzie miękki - odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu aż się zarumieni, dodajemy do granulatu, dodajemy 1/2 łyżki oliwy, doprawiamy papryką i innymi przyprawami, mieszamy.

Teraz końcowa faza :)

Bierzemy kawałek ciasta, lepimy z niego kulkę, ugniatamy, wkładamy do środka farsz i zalepiamy, i tak dalej i tak dalej aż farsz i ciasto się skończą. Wkładamy je na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok 7-10 min od wypłynięcia na wierzch.

Wskazówki i uwagi:

Podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i polewamy nią kartacze. Smacznego!:)
Nadesłał(a) mena77, dnia: 2012-06-02 19:40:17.108
Źródło/autor przepisu: mENA
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


podstawa to różnorodność, a to danie jest właśnie odskocznią od codziennego jedzenia. wyszły oki, nie odlałem wody z surowych ziemniaków więc musiałem dodać więcej mąki. ziemniaki starte oczywiście na tarce ziemniaczanej. farsz podobnie, kotlety sojowe moczone w kostce warzywnej z liściem i ziele +cebula podsmażona,sól,pieprz i blender.podałem posypane cebulką i kotletem sojowym zmiażdżonym tłuczkiem do ziemniaków jako skwarki oczywiście podsmażonym na patelni.
marcinS 2013-02-15 08:21:28.185

No, ja robiłam pierwszy raz wiórki a teraz już robię właśnie drobniej...
mena77 2012-06-07 17:04:01.019

robiłam coś podobnego (knedle z granulatem sojowym) ale granulat podsmażałam krótko razem z cebulką żeby wszystko przeszło smakiem, ziemniaki tarłam drobniej i odciskałam z soku, bo bez odciskania znacznie więcej mąki musiałam dodać (nawet pół szklanki jeżeli ziemniaki były młode)było pyszne :)
agapotrykus 2012-06-04 11:28:11.333

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Lasagne z pomidorowym farszem z pieczarkami i granulatem sojowym (wegańska)
Kołduny litewskie (z farszem z granulatu sojowego) (wegańska)
A'la burrito - tortilla z farszem z czerwoną fasolą i granulatem sojowym (wegańska)
Kotleciki z granulatu sojowego (wegańska)
Pikantne danie z granulatu sojowego (wegańska)
Spagetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)
Spaghetti "bolognese" (z granulatem sojowym) (wegańska)
Potrawka z grochu i granulatu sojowego (wegańska)
Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas