7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zielsko na talerzu - żywokost w cieście naleśnikowym

Oto kolejny przepis na wegańską "dziczyznę" ;) Żywokost jest do zdobycia od maja do października/listopada. Niestety, tylko w naturze ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

0,5 szkl. mąki
1 szkl. wody
po 0,5 łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
łyżka cukru lub słodu
szczypta soli

olej do smażenia
5-7 liści żywokostu średniej wielkości

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto i zostawiamy na 20-30 minut.

Liście żywokostu przycinamy do rozmiaru patelni. Dobrze, gdyby były to młode liście z ogonkami, ale większe też mogą być.
Maczamy liście w cieście i smażymy z obu stron, trzymając za ogonek przy przewracaniu (to jest jeden z powodów, dla których dobrze jest brać małe, młode liście).

Wskazówki i uwagi:

Na teflonie wychodzą bez konieczności lania oleju, na innych patelniach różnie. Kładziemy liście, oczywiście, na rozgrzaną patelnię, do nierozgrzanej mogą przywrzeć.

Nie trzeba dodawać przypraw, po prostu z nimi jest inaczej :)
Można liście poszatkować czy poszarpać, wrzucić do ciasta i formować placuszki/naleśniki. Ja jednak wolę taką wersję :)

Jak ktoś ma ochotę i wenę, może próbować na ostro/słono. Ja już przywykłam do tej słodkiej wersji ;)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-06-07 15:17:10.912
Źródło/autor przepisu: moja wersja przepisu na żywokost z "Polskiego zielnika kulinarnego" Podgórskich, ale oni chyba dawali jeszcze jajko (i proporcje chyba też mieli ciut inne), a pomysł na pocięcie listków i smażenie placuszków znaleziony somwhere in internet :D
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja widuję przy drodze do lasu i przy rowach, przy bagienkach, generalnie on lubi wilgoć, choć też nie za dużo. Hmm, jakieś mokre łąki, zarośla czy inne podmokłe tereny też lubi. Ale na dość suchych podłożach również go widziałam. I na ciężkich, zbitych, tłustych. Jest popularny chyba w całej Polsce :) Kwitnie przeważnie na fioletowo, czasem na biało i żółto (te ostatnie widziałam chyba raz w życiu na żywo).
Luna7 2012-06-14 16:19:32.385

A gdzie taki żywokost rośnie? (w lesie, na łące?)
trututu 2012-06-14 11:56:02.502

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zielsko na talerzu - kwiaty bzu smażone w cieście (wegańska)
Zielsko na talerzu - kasza z pokrzywą i marchewką (wegańska)
Zielsko na talerzu - pokrzywa z ryżem i sosem pomidorowym (wegańska)
Zielsko na talerzu - pokrzywowa pizza z soczewicą (wegańska)
Banany w cieście naleśnikowym (ovo-wege)
Szpinak w cieście naleśnikowym (wegańska)
Kalafior w cieście naleśnikowym (bez ograniczeń)
Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym (ovo-wege)
Banany smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)
Parówki sojowe w cieście naleśnikowym z serem (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas