7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mangold, czyli burak liściowy (swiss chard) z makaronem i czosnkiem

Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

spaghetti, świderki lub inny makaron
porządna garść mangolda (buraka liściowego)
1 lub kilka ząbków czosnku
olej lub oliwa do smażenia
płatki chili lub chili w proszku - ilość wg gustu
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Liście mangolda starannie myjemy - najłatwiej w zlewie lub misie wypełnionej wodą. Jeśli ogonki są grube, tak 1 cm średnicy i więcej, to siekamy je na krótsze kawałki. Jeśli cienkie, to na kilkucentymetrowe kawałki. Oddzielnie siekamy liście (nieco grubiej niż na botwinkę).

Nastawiamy spaghetti. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Czosnek i chili wrzucamy na zimny lub lekko ciepły olej, podgrzewamy na niedużym ogniu i mieszamy, żeby się nie spaliły. Dodajemy ogonki, podlewamy wodą i dusimy 5 min.

Dodajemy liście, najlepiej partiami, żeby łatwiej było je wmieszać. Mieszamy, aż oklapną, podlewamy wodą i dusimy kolejne 5-10 min (pod przykryciem lub nie). Będzie gotowe, gdy ogonki będą miękkie, a liści nie będzie czuć surowizną.

Doprawiamy solą i ew. pieprzem. Mieszamy z makaronem i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Świetne z miksem sałat z winegretem i ew. pomidorami.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-06-11 19:22:41.739
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wojciech Janowski, chyba jednak nie :/ Tzn. niektórzy próbują wsprowadzić takie rozróżnienie, ale ani nie jest to poprawne językowo ani poparte czymkolwiek. Ot, nowy wymysł tych, którzy chcą 1 słowa zamiast dwóch na opisanie buraka liściowego :)
Zobacz sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/botwina-i-bocwina;13170.html
"Takie rozróżnienie byłoby użyteczne, ale słowniki go nie potwierdzają. Szkoda, bo nie brak dowodów, że niektórzy odróżniają botwinę od boćwiny, [...]
Z językowego punktu widzenia botwina i boćwina to warianty, A. Bańkowski w słowniku etymologicznym zwraca uwagę, że oboczność -twi- – -ćwi- nie była odosobniona. To, że dziś próbujemy z nią związać różnicę znaczeń, wynika chyba stąd, że wariancja wydaje się nam nieracjonalną rozrzutnością języka i staramy się ją jakoś zagospodarować.
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski"
~zen 2017-05-10 14:36:09.379

Po polsku to się nazywa boćwina.Nie mylić z botwiną ,którą są liście buraka ćwikłowego.
~Wojciech Janowski 2017-05-06 22:50:59.195

Patrycccja, krowa na talerzu tylko jak wzorek:-).
annakot 2013-08-14 13:26:53.889

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ziemniaki z mangoldem (burakiem liściowym) lub szpinakiem (wegańska)
Makaron z brokułami i czosnkiem (wegańska)
Buraki aromatyczne, duszone z czosnkiem, koperkiem i gozdzikami (lakto-wege)
Jarzynka z buraków i orzechów z czosnkiem i świeżą kolendrą (wegańska)
Prosty makaron ze szpinakiem i czosnkiem (wegańska)
Makaron z brokułami, czosnkiem i rozmarynem (wegańska)
Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska)
Makaron z groszkiem, cebulą i czosnkiem (wegańska)
Makaron ze szparagami, czosnkiem i chili (wegańska)
Makaron z truskawkami czyli sentymentalne wspomnienie dzieciństwa :) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas