7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Fasola Jaś duszona w sosie z suszonych śliwek

Pyszne danie, którym poczęstowali nas kiedyś znajomi. Gęsty, aromatyczny sos o głębokim aromacie z dominującym smakiem suszonych śliwek... Pycha!

Średnia ocena: [4.5 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g fasoli Jaś (drobniejsze odmiany też mogą być)
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/2 czerwonej papryki
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
1 cm korzenia imbiru
5-6 łyżek oleju
sól
papryka w proszku
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Namoczyć fasolę na noc.

Następnego dnia odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z solą. Pod koniec gotowania zostawić w garnku z fasolą trochę wody i dodać pokrojone w paski śliwki. Gotować pod przykryciem, żeby śliwki się rozgotowały, a fasola dogotowała.

Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki, paprykę w kawałki. Obrać i zetrzeć imbir. Rozgrzać olej i podsmażyć przez moment imbir. Dodać warzywa. Podsmażyć. Dodać pomidory i dusić warzywa do miękkości tak, żeby się pomidory rozgotowały i odparowały.

Dodać fasolę ze śliwkami. Doprawić przyprawami. Poddusić kilka minut razem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-06-30 07:47:54.754
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Oryginalne zestawienie smaków. Danie wykwintne, smaczne.
Majolik 2013-01-27 19:11:14.24

Spróbowane! bardzo ciekawa alternatywa dla fasoli, warto spróbować, śliwki nie są tu słodkie jak się obawiałam ale wspaniale dopełniają smak.
donavatar 2012-11-16 09:17:59.591

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fasola Jaś ze śliwkami suszonymi i bułką tartą (wegańska)
Amarantusowy omlet z duszonymi, suszonymi śliwkami (ovo-wege)
Soczewica po chińsku - z duszonymi warzywami na słodko i suszonymi śliwkami (wegańska)
Pesto pasta z fasoli Jaś (wegańska)
Kasza jęczmienna po kapucyńsku - z sosem z suszonych śliwek i pieczarek (lakto-wege)
Tofu i makaron w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i bakłażanem (wegańska)
nalewka na śliwkach suszonych (wegańska)
Kapuśniak ze śliwkami suszonymi (wegańska)
Ciecierzyca z suszoną śliwką (wegańska)
Pasta ziołowo-czosnkowa z fasoli canario lub jaś (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas