7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Czerwona porzeczka na ostro

Dlaczego na ostro? Bo z kolorowym pieprzem! Nie mam w zwyczaju posługiwać się obcojęzycznymi nazwami potraw, stąd też nie pojawia się nazwa „chutney”. Pieprzowe wydanie idealne dla ludzi nie przepadających za słodkościami. Idealna alternatywa do serów zamiast żurawiny ;)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3 słoiki

1/2 kg porzeczki czerwonej
3/4 szkl. cukru
starta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki pieprzu kolorowego
laska cynamonu

Przygotowanie:

Obraną porzeczkę zasypujemy cukrem, startą skórką cytrynową, dodajemy pieprz kolorowy, ścieramy laskę cynamonu, wlewamy sok z cytryny i całość mieszamy.

Wszystkie składniki smażymy na patelni na niewielkim ogniu przez 20-25 min, co jakiś czas mieszając.

Gorącą porzeczką zapełniamy słoiki, uprzednio wyparzone (wraz z zakrętkami), zakręcamy i stawiamy do góry dnem, same zassą się bez zagotowania.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Porzeczka na ostro nadaje się zarówno do ciasteczek korzennych, jak i do serów.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-07-17 20:56:04.654
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/07/15/czerwona-porzeczka-na-ostro/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

super -wyszło pyszne POLECAM
~lamia 2013-07-09 21:18:41.269

Inon, ja użyłam pieprzu w ziarnach z młynka (dostępny w lidlu).
szczypta-wege 2012-07-23 21:54:16.602

Pieprz ma być w ziarenkach czy zmielony?
Inon 2012-07-20 22:51:13.086

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Kisiel z soku, np. z czarnej porzeczki (wegańska)
Chłodnik z poziomek i czarnej porzeczki z jogurtem (lakto-wege)
Wegańska galaretka z truskawkami i porzeczką na bazie soku (wegańska)
Mrożona herbata o smaku czarnej porzeczki (wegańska)
Surówka z białej kapusty z porzeczkami i orzechami (wegańska)
Sok owocowo-miętowy z wiśniami i porzeczkami (wegańska & RAW)
Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami (wegańska)
Cytrynowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki (wegańska)
Risotto - ryż na ostro z ostrą pastą paprykową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas