7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sos a la serowy do makaronu

Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.


Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

1/4 szkl. płatków drożdżowych
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki niebielonej mąki (czyli razowej, najlepiej mocno zmielonej, żeby nie było kawałków)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/8 łyżeczki kurkumy (chodzi o kolor, a nie o smak)
1/8 łyżeczki musztardy
1 szkl. wody
1 1/2 łyżki margaryny

Przygotowanie:

Wymieszać w miseczce suche składniki, dodać wodę i trzepaczką dokładnie wszystko połączyć, żeby nie było grudek.

Przelać do garnka, dodać margarynę i gotować przez kilka minut. Cały czas mieszać trzepaczką. Potem przelać do miseczki.

Sos z czasem gęstnieje. Jego konsystencja po zastygnięciu to taka pianka. Trzymać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Sos ten najlepiej smakuje jako dodatek do innych sosów lub do makaronów.

Moja ulubiona wersja jako sos do makaronu to: podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy trochę wody i na koniec dajemy kilka łyżek naszego sosu, gotujemy i odstawiamy. Następnie dodajemy do tego makaron i mieszamy.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-07-17 20:54:15.991
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, zmodyfikowany przeze mnie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

hmm przez dwa lata nikt nie robił tego sosu? :P ja owszem, trochę zmodyfikowałam przepis i tak: mąka kukurydziana i razowa pół na pół (dzięki mące kukurydzianej jest mniej mączny w smaku), trochę więcej musztardy, mniej soli i... papryka wędzona w proszku :) oczywiście nie ze wszystkim się dobrze komponuje, ale z kaszą na przykład - genialnie. dobry jest też dodatek skarmelizowanej cebuli, można zmiksować z sosem, a można zostawić w kawałkach.
majczi 2014-05-12 20:44:50.581


jak tylko zobaczyłam przepis to od razu musiałam go wypróbować, gdyż okropnie tęsknię za wszystkim, co serowe. sos przygotowuje się błyskawicznie, w smaku trochę przypomina mi gotowe sosy w proszku do makaronu. generalnie jest smaczny, chociaż nie wiem czy faktycznie z makaronem komponuje się najlepiej (zjadłam z pełnoziarnistymi wstążkami i smażoną cukinią), jak dla mnie trochę mdłe. wypróbuję go jeszcze kiedyś do jakiś kotletów, kaszy czy duszonych warzyw. nie mniej jednak dziękuję za przepis i polecam innym wypróbować :). ps. dodałam jeszcze paprykę słodką i ostrą oraz majeranek.
majczi 2012-07-19 18:41:27.265

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z sosem serowym 1 (lakto-wege)
Makaron z sosem serowym (lakto-wege)
Sos a la serowy do makaronu (wegańska)
Makaron z sosem serowo-śmietanowym (lakto-wege)
Brokułowo-serowy sos do makaronu (lakto-wege)
Spagetti/ makaron z sosem brokułowo-serowym (lakto-wege)
Makaron w sosie brokułowo-pomidorowo-serowym (lakto-wege)
Brzoskwinie w sosie serowym (lakto-wege)
Sos serowo-ziołowy (lakto-wege)
Sos a'la serowy (wegańska)
Sos serowy na ciepło (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas