7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Razowe orkiszowe drożdżówki z wiśniami i marcepanem

Drożdżówki świetnie nadają się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik, polecam! :)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12

1 szklanka jasnej mąki orkiszowej, typ 630
1 szklanka mąki razowej orkiszowej
1/2 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
1 jajko z chowu wolnowybiegowego
2-3 g świeżych drożdży
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli

nadzienie:
0,5 kg wiśni, wydrylowanych
brązowy cukier, w zależności od upodobań, ja nie daję dużo, bo lubię mocno kwaśne - kilka łyżek
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
200 g masy marcepanowej

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do jeszcze ciepłego, roztopionego masła, wbijajmy jajko, wszystko mieszamy aż się połączy. Dodajemy cukier i drożdże, ponownie mieszamy. Do płynnych składników dodajemy wymieszane ze sobą mąki, zagniatamy elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie. Odstawiamy do wyrośnięcia na noc do lodówki lub w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok. 45-60 minut).

Przygotowujemy nadzienie: wiśnie gotujemy/smażymy z cukrem aż odparuje większość soku. Wsypujemy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Wiśnie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C, blachę wykładamy papierem/matą do pieczenia. Masę marcepanową rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x20 cm. Blat lekko omączamy i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkujemy je omączonym wałkiem również na prostokąt o wymiarach 30x20 cm. Na ciasto wykładamy marcepan, a na wierzch wiśnie. Całość zwijamy w rulon od dłuższego boku. Kroimy na 12 plastrów, które wykładamy ślimaczkiem do góry na blachę.

Pieczemy ok. 15 minut. Na szczęście można jeść ciepłe! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-07-17 20:17:34.05
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/07/dekandeckie-razowe-orkiszowe-drozdzowki.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Marto, daję mąki pół na pół żeby drożdżówki nie były za ciężkie, nie lubię 100% razowych, słodkich wypieków po prostu.
Brązowy cukier to jak najbardziej także trzcinowy (obok buraczanego) tylko nieoczyszczony z melasy :)
Fajnie, że wychodzi bez jajka, też muszę spróbować przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!
I jeszcze errata - oczywiście 50 g roztopionego masła, nie mleka :)
zielenina_blog 2012-09-02 18:59:27.949

Robię podobne (przepis prawie taki sam, ale oczywiście bez jajka) z różnymi owocami. Najbardziej smakuje mi z malinami i jeżynami - świetnie się komponują z marcepanem.
W zimie z mrożonych owoców też wychodzi.
Acha i cukier daję nierafinowany trzcinowy, a nie brązowy, i jeszcze do ciasta dodaję 1-2 łyżki oliwy, łatwiej się wtedy zagniata.
Używam tylko jednego rodzaju mąki orkiszowej, bo nie wiem po co sobie życie utrudniać komplikując przepis.
Polecam wszystkim weganom wyrzucenie jajka (od jakiej kury by nie było) z przepisu oraz zastąpienie mleka krowiego sojowym waniliowym, ciasto nic na tym nie ucierpi, a wręcz przeciwnie :-)
~Marta 2012-07-18 18:41:17.911

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki razowe z mąki orkiszowej (wegańska)
Razowe muffinki orkiszowe w białą czekoladą, migdałami i cynamonem (lakto-wege)
Drożdżówki z tofu (wegańska)
Marcepan (z odrobiną soku z cytryny) (wegańska)
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe (wegańska)
Drożdżówka z rodzynkami i przekrętem (wegańska)
Wegańskie drożdżówki cynamonowe (wegańska)
Drożdżówka wegańska z kruszonką (wegańska)
Bułki orkiszowe (wegańska)
Naleśniki orkiszowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas