7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez)

Kolejna wariacja na temat majonezu z mleka sojowego. Tym razem z mniejszą ilością oleju i ugotowanym ziemniakiem, gdyby majonez miał okazać się za rzadki.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

250 ml mleka sojowego
200 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka soli ziołowej
1/4 łyżeczki dowolnego syropu do słodzenia (opcjonalnie)
1 mały ugotowany ziemniak (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko sojowe i 100 ml oleju dobrze zmiksować (najlepiej w blenderze). Potem dodawać powoli, wciąż miksując, resztę oleju. Następnie dodać pozostałe składniki. Gotowy majonez schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Tyle oryginalny przepis, moje doświadczenie mówi jednak, że jeśli użyjemy dobrze schłodzone mleko i olej, który ma temperaturę pokojową, a więc 20-22°C (!, ale lepiej chłodniejszy jak za ciepły!) majonez uda się, czyli zgęstnieje natychmiast nawet bez użycia ziemniaka! A już na pewno bez konieczności chłodzenia majonezu.

Robiłam już wersję z ziemniakiem i bez. Obydwie smakują bardzo dobrze. Ale przy użyciu schłodzonego mleka i oleju nie ma potrzeby dodawać ziemniaka - majonez jest natychmiast gęsty po dodaniu soku z cytryny lub octu. I nie mam tego uczucia, że muszę miksować, miksować, miksować... Ten majonez robi się błyskawicznie!
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-08-01 19:51:57.231
Źródło/autor przepisu: http://www.norbertmoch.de/_vegetarismus_veganismus/veganismus/vegane_rezepte.htm
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dziękuję! :-)
Iwo-na 2013-03-12 15:44:22.537

Poprawione :)
EwaH 2013-03-11 22:12:33.889

Rzeczywiście określnie "dowolnego syropu" nie jest najszczęśliwsze ;-) Ale już wysłałam zgłoszenie z prośbą o poprawkę.
Co do słodzenia majonezu - w sumie pomijam to, kiedy robię ten majonez. Tylko pierwszy raz przy korzystaniu z tego przepisu dodałam słodziszcza i przez to majonez zrobił się tak jakoś "mdły" w smaku, podobnie jak tradycyjny majonez.
Iwo-na 2013-03-11 21:25:54.501

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Majonez wegański z mleka sojowego (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu) (wegańska)
majonez z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Majonez Wiesi z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Majonez sojowy (wegańska)
Majonez z ziemniaków (wegańska)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Majonez z marchewki i ziemniaka (wegańska)
Manna owocowa (bez mleka!) (wegańska)
Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas