7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Empanada - czyli paragwajskie samosy

W Paragwaju empanadas je się najczęściej z nadzieniem mięsno-maniokowym. W wegetariańskiej wersji dostępne są one z nadzieniem z kukurydzy (+ najczęściej ser) i z nadzieniem serowym. Podaję niżej wersje z kukurydzą i moją własną fasolową - wegańską.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Ciasto na empanada przygotowuję wg tego przepisu.

nadzienie z kukurydzy:
kukurydza z puszki
cebula
sól i przyprawy wg upodobań
opcjonalnie dowolny ser

nadzienie fasolowo-warzywne:
ugotowana fasola (może być czerwona fasola z puszki)
cebula
czosnek
warzywa wg uznania, np.: papryka, marchew, sól i przyprawy wg upodobań

olej do smażenia

Przygotowanie:

Nadzienie z kukurydzy: kukurydzę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy i dodajemy ją do kukurydzy. Całość doprawiamy. Można dodać do masy dowolny ser.

Nadzienie fasolowo-warzywne: fasolę (bez wody) miksujemy ręcznym blenderem. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, dodajemy zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone warzywa i dusimy do miękkości. Warzywa dodajemy do fasoli i całość doprawiamy.

Z przygotowanego ciasta wykrawamy kółka jak na normalne pierogi.
Nakładamy farsz na ciasto, lepimy jak pierogi, a potem smażymy na głębokim tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Do empanadas z nadzieniem fasolowym świetnie pasuje sos, w którym zamacza się smażone pierożki, np.: sos chili na zimno bez gotowania.
Nadesłał(a) Iwo-na, dnia: 2012-08-03 19:21:25.977
Źródło/autor przepisu: Paragwaj - tradycja + trochę własnej inicjatywy
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Oczywiście możesz wykorzystać podany przez Ciebie przepis na ciasto. Tutaj na Puszce znajdziesz także więcej przepisów na samosy.
Iwo-na 2012-12-16 21:54:43.694

a gdyby tak wykorzystać to ciasto na samosy?
ucztavege.most.org.pl/przepisy/53.html
~ansiaa 2012-12-16 20:52:32.245

Ostatnim razem, kiedy robiłam empanadas zabrakło mi nadzienia fasolowego i na szybcika namoczyłam proteinę sojową, dodałam do niej koncentrat pomidorowy(dużo, tak żeby masa troszkę się kleiła) i mocno doprawiłam(czosnek, chili, papryka, cebula suszona, curry, sól, można oczywiście użyć inne ulubione przyprawy). Wow! To było pyszne! Polecam.
Iwo-na 2012-12-15 14:40:48.71

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Samosy (wegańska)
Samosy krok po kroku (wegańska)
"Samosy" w cieście fracnuskim (wegańska)
Samosy z bobem i ziemniakami (wegańska)
Samosy z ciasta z dodatkiem jogurtu (lakto-wege)
Samosy z prostym, łagodnym nadzieniem (wegańska)
Samosy - rożki indyjskie z ziemniakami i fasolką mung (wegańska)
Samosy - rożki hinduskie z kalafiorem, ziemniakami i groszkiem (wegańska)
Samosy razowe z zielonym farszem z brokułami, groszkiem i soją (wegańska)
Samosy - pierożki hinduskie nadziewane groszkiem zielonym i ziemniakami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas