7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana

Grecka zapiekanka, czyli musaka w wersji wegetariańskiej.
Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze - liczy niecałe 400 kalorii!




Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4-5

85 g soczewicy, opłukanej i odcedzonej (ja użyłam soczewicy z puszki 240 g)
1 bakłażan pokrojony w plastry
2 łyżki oliwy
2 pory, pokrojone w plastry
pęczek selera naciowego
2 ząbki czosnku (większe)
1 żółta papryka
puszka pomidorów krojonych (400 g)
5 łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki przecieru z pomidorów
puszka fasoli czerwonej (400 g)
300 ml jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
2 jajka
30 g parmezanu (ja użyłam mozzarelli tartej(50 g), z racji tego, że wszystkie parmezany zawierają podpuszczkę naturalną)
pieprz kolorowy
po łyżeczce przypraw, ja użyłam przyprawy do fasoli, czubrycy czerwonej, garam masali, majeranku
świeża bazylia

Przygotowanie:

Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z książki "Potrawy z warzyw" (dystrybucja www.wydawnictwo-olesiejuk.pl), który został nieco przeze mnie zmodyfikowany.

W przypadku gotowanej soczewicy - gotować 30 min., odcedzić, spłukać, ponownie odcedzić i odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W międzyczasie ugotować plastry bakłażana, wkładając je do wrzątku na 2 min.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pory, posiekany seler naciowy, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Po 5 min. dodać ugotowaną soczewicę (bądź z puszki), pomidory z puszki, wino, przecier, fasolę z puszki, wybrane zioła i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Do żaroodpornego naczynia nałożyć połowę warzywnej mieszanki (bazy) i przykryć warstwą plastrów bakłażana. Powtórzyć to raz jeszcze.

Zmieszać jogurt z jajkami. Ja dodałam do tego jeszcze garam masalę, pieprz i świeżą bazylię. Polać tą masą z wierzchu i posypać mozzarellą (bądź parmezanem). Piec w 180 st. C. przez 35-40 min. na złocisto - brązowy kolor.

Niezawodny smak gwarantowany!
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-08-05 16:49:03.068
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/08/05/musaka-z-fasoli-soczewicy-i-baklazana/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz bengalski (z ziemniaków, dyni, bakłażana i groszku lub fasolki szparagowej) (wegańska)
Kotlety z soczewicy, fasoli i ryżu (wegańska)
Musaka z bakłażanów i pomidorów (wegańska)
Papka z pomarańczowej soczewicy z konserwową fasolką i groszkiem (wegańska)
Pasztet z soczewicy i fasoli z dodatkiem tofu (wegańska)
Kotlety z bakłażana (wegańska)
Wegańska moussaka (musaka) z tofu (wegańska)
Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem) (lakto-wege)
Grillowane roladki z bakłażana i z cukinii (lakto-wege)
Kotlety z bakłażana w kokosowej panierce (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas