7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce)
1/2 kg gruszek
1/2 kg jabłek
1 kg cukru
sok z cytryny

Przygotowanie:

Jarzębinę sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka obrać, pokroić na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor.

Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.
Nadesłał(a) ~dzemik, dnia: 2012-08-14 07:55:05.95
Źródło/autor przepisu: wg Danuty Kazimierczuk-Poradnik Domowy nr 10/92
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dżem z jabłek z malinami (wegańska)
Dżem z gruszek i aronii (wegańska)
Dżem z dyni z jabłkami i gruszkami (pieczony lub duszony) (wegańska)
Miszmasz owocowy czyli przecierana zupa z przewagą gruszek, jabłek i śliwek (lakto-wege)
Konfitura z jarzębiny (wegańska)
Antyżylakowa jarzębina (kompot) (wegańska)
Bigos z jabłek (wegańska)
Tarta z gruszkami (bez ograniczeń)
Chutney z gruszek (wegańska)
Dżem mirabelkowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas