7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dojrzałej jarzębiny (po przymrozkach)
1 kg cukru (ja dodaję znacznie mniej - wg mnie połowa to i tak za dużo)
2 litry wody (cukier zagęszcza konfiturę, dlatego dla zachowania konsystencji zmniejszam też ilość wody)
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Jarzębinę dokładnie umyć. Poobrywać wszystkie jagódki z gałązek. Zagotować 2 litry wody, wsypać do wrzącej wody jarzębinę i gotować 8-10 minut. Odcedzić, do wywaru wsypać połowę cukru i zagotować.
Do wrzątku wsypać odcedzone owoce i gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić na 1 dzień.

Na drugi dzień dodać resztę cukru i gotować na małym ogniu około 20 minut. Mieszać. Z wierzchu zbierać powstałą pianę. Pod koniec gotowania lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym.

Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków. Ustawiać je do góry dnem aż do ostygnięcia.
Nadesłał(a) ~mika, dnia: 2012-08-18 06:47:46.593
Źródło/autor przepisu: ?
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Antyżylakowa jarzębina (kompot) (wegańska)
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska)
Konfitura z pomarańczy (wegańska)
Konfitura jabłkowa (wegańska)
Omlet z konfiturą wiśniową (bez ograniczeń)
Agrestowe konfitury z ziołami (wegańska)
Konfitura bzowo-winogronowa (wegańska)
Kompot z konfitur poziomkowych (wegańska)
Papierówki zapiekane z konfiturą (wegańska)
Konfitura imbirowo-winna (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas