7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z ciemnym sosem z papryką i nerkowcami

Stało się, uzależniłam się od niego :) Te nerkowce.... Te nerkowce! No po prostu niesamowicie pyszne i tak fajnie chrupiące! Uwielbiam. Troszkę przypomina chińskie Kung Pao, które jednak ma bardziej aromatyczny sos. Grunt, że jest ciemny sos na bazie sosu sojowego, papryka i nerkowce :)

Średnia ocena: [4.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1,5 szkl. ryżu + 3 szkl. wody
1 minimalnie wypukła łyżeczka soli

2 nieduże różnokolorowe papryki (a najlepiej po kawałku z każdego z 3 kolorów)
1 cebula
3-4 garście nerkowców
ew. pieczarki, tofu, seitan, dość grubo pokrojony seler naciowy... (zmniejszamy wówczas ilość papryki i cebuli)

odrobina oleju do smażenia
1/4 szkl. sosu sojowego lub 1/2 szkl. sosu sojowego shoyu
1,5-2 szkl. wody
1-2 dość płaskie łyżki skrobi lub ew. mąki ziemniaczanej
ew. duża garść bazylii

+ duża, głęboka patelnia (lub garnek)

Przygotowanie:

Gotujemy ryż. Warzywa kroimy w duże kawałki - takie 2-4 cm, na jeden kęs. Cebulę również kroimy w grubą kostkę, nie siekamy. Pieczarki kroimy na pół, w ćwiartki lub w grube plastry (podczas smażenia znacznie się skurczą).

Smażymy na oleju cebulę, a gdy nieco zmięknie, dorzucamy nerkowce, paprykę i ew. inne warzywa (tofu lepiej dodać na sam koniec). Smażymy kilka minut do momentu, aż papryka będzie w miarę miękka, ale jeszcze chrupiąca! Dolewamy sos sojowy i wodę. Rozrabiamy w zimnej wodzie skrobię (1 łyżka na szklankę wody), dodajemy do sosu i dusimy mieszając. Gęstość sosu możemy zmniejszyć dolewając większą ilość wody.

Wrzucamy posiekaną bazylię i czekamy chwilę, aż jej aromat przeniknie potrawę.

Wskazówki i uwagi:

Potrawa znakomicie komponuje się z surówką, np. miksem sałat z kukurydzą i sosem winegret; lub bez kukurydzy, ale z winegretem doprawionym słodkim sosem chili lub owocowym syropem. Ewentualnie z surówką z kiszonej kapusty ze słodkim jabłkiem. Generalnie słodki akcent wskazany do słonego sosu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-08-20 11:53:40.228
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Trochę zmodyfikowałam: zamiast nerkowców dałam uprażony słonecznik, a do zaproponowanych warzyw dodałam jeszcze fasolkę szparagową. No i zmieniłam przyprawy na bardziej orientalne: mieszankę chińską, liście limonki i kolendrę. Masakra - przepyszne. A kolor sosu pewnie zależy od tego czy się użyje ciemnego sosu sojowego, czy tego zwykłego - jasnego.
~deptajkisiel 2013-09-30 17:48:19.899

Bardzo smaczne danie, choć dla mnie trochę za słone. I mój sos mimo dokładnego trzymania się przepisu jest dużo ciemniejszy niż autorki .
~skarbek 2013-09-30 15:54:43.136

wspanialy przepis, dzis wyprobowany, nie mialam bazylii swiezej i na koniec dodalam suszona, i tez wyszlo pyszne, wszyscy sie zajadali, nawet moj 4-latek:)
~Aldona 2012-09-02 19:32:32.361

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami, z sosem pomidorowym (ovo-wege)
Papryka nadziewana ryżem, z sosem pomidorowym (wegańska)
Sos czosnkowy (z nerkowców) (wegańska)
Tofu z kalarepką, papryką, porem i nerkowcami (z woka) (wegańska)
Ryż Pilau - z nerkowcami, rodzynkami i aromatycznymi przyprawami (wegańska)
Żółta sałatka z brązowym ryżem, papryką, kukurydzą, ananasem, mandarynką i sosem curry (bez ograniczeń)
Ryż z soczewicą, papryka i groszkiem (wegańska)
Papryka z brązowym ryżem z mikrofali (wegańska)
Papryka nadziewana ryżem i fasolą (wegańska)
Sos do spaghetti (z papryką) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas