7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Migdałowe clafoutis z renklodami

Do tej pory moim "number one" jeśli chodzi o clafoutis był przepis Michela Roux, ale obawiam się, że został zdetronizowany, bo ta wersja jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4

2 szklanki wydrylowanych i pokrojonych na ósemki renklod lub innych owoców
1/3 szklanki mąki migdałowej
1/3 szklanki razowej mąki orkiszowej
skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, niewoskowanej)
1/2 szklanki tłustej śmietanki (jeśli wolicie bardziej dietetycznie użyjcie tylko mleka)
1/2 szklanki mleka (użyłam ryżowego)
3 jajka z chowu wolnowybiegowego
1/4 szklanki syropu z agawy (lub brązowego cukru)
garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Natłuszczamy formę o średnicy ok. 20 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Mąki mieszamy ze sobą. Trzepaczką lub mikserem lekko ubijamy ze sobą mleko, śmietankę, skórkę z cytryny i syrop z agawy. Dodajemy po jednym jajku, wbijając kolejne, gdy poprzednie połączy się z masą. Ciągle ubijając wsypujemy suche składniki miksując aż się połączą na gładką masę.

Na dno formy wykładamy śliwki, zalewamy je ciastem. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Zapiekamy ok. 30-45 minut aż nóż wbity w ciasto będzie suchy. Podajemy natychmiast lub lekko przestudzone. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-08-20 20:30:52.666
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/08/migdaowe-clafoutis-z-renklodami.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Natko, myśmy je zjedli na śniadanie 2 dorosłych plus trzylatek :) Nie są to duże porcje.
zielenina_blog 2012-09-02 18:56:07.383

Zielenino, dziękuję za odpowiedź. Ważna jak dla mnie informacja, że ciasto spożywa się na gorąco więc jak dla mnie możliwe do zrobienia tylko wtedy, jak mam gości na popołudniowej kawie i tylko takich co lubią śliwki.
Dla naszej dwójki stanowczo za duże, żeby spałaszować w całości na ciepło.
Natka 2012-08-29 08:35:21.767

Natko, clafoutis to nie ciasto to forma deseru. Pochodzi z Francji, w naszej kuchni nie ma odpowiednika, więc dlatego używa się oryginalnej nazwy. To owocowe zapiekane w cieście ala naleśnikowym. Clafoutis je się na ciepło, na zimno nie jest smaczne.
zielenina_blog 2012-08-27 20:07:04.935

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Clafoutis z malinami (bez ograniczeń)
Zupa migdałowa (lakto-wege)
Ciasteczka migdałowe (ovo-wege)
Migdałowy brownie (wegańska)
Kuleczki migdałowe-bakaliowe (wegańska)
Wytrawna zupa migdałowa (wegańska)
Gofry migdałowo-owsiane (bez ograniczeń)
Tort migdałowo-orzechowy (bez ograniczeń)
"Serek" (twarożek) migdałowy (wegańska)
Zupa kokosowo-migdałowa (wegańska & RAW)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas