7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Wege pasztet "z kogucikiem"

Wegańska wersja pasztetu (nie pieczeni), który świetnie się rozsmarowuje. Dobry pod ogórka, pomidora czy inne warzywko :) Można zrobić większą ilość i zapasteryzować sobie "na potem". Pasztet pracochłonny, ale bardzo prosty, no i starcza na długo.

Średnia ocena: [3.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: z podanych składników wychodzi 3 litry pasztetu

500 g proteiny sojowej
1-2 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki płatków owsianych
4 duże cebule
5 ząbków czosnku
kostka margaryny (ew. masła)
100 ml musztardy
250 ml brandy, względnie czerwonego wina
bulion
czarny pieprz
zioła (najlepiej świeże): majeranek, tymianek, pietruszka, rozmaryn, estragon
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2-3 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Płatki prażymy na suchej patelni, aż lekko się przyrumienią.
2. Do sporego garnka wsypujemy proteinę sojową, dodajemy bulion, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie, 2 zgniecione ząbki czosnku i brandy/wino. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż do rozgotowania.
3. Wyławiamy liście i ziela. Dodajemy masło/margarynę, posiekaną cebulę, pozostałe 3 ząbki czosnku, płatki i soczewicę. Jeżeli jest taka potrzeba, można odrobinę podlać wodą.
Znów rozgotowujemy wszystko i sprowadzamy do konsystencji gęstej papki. Dodajemy przyprawy.
4. Całość blendujemy.
5. Dodajemy 2-3 łyżki mąki kukurydzianej rozrobionej z odrobiną zimnej wody (ilość zależy od gęstości papki). Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie, mieszając.
6. Zdejmujemy z ognia, gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5-10 minut. Ja zawsze przekładam sobie trochę pasztetu do jakiegoś większego kontenerka i po wystygnięciu mam pasztet "na teraz", a resztę przekładam do słoików "na potem" :)

Wskazówki i uwagi:

* Generalnie chodzi o to, aby pasztet zawierał jak najmniej wody, dlatego nie ma co dodawać jej zbyt wiele, żeby nie trzeba było wygotowywać jej zbyt długo. Lepiej podlewać tylko odrobiną, trzymać pasztet na niewielkim ogniu i często mieszać.
* Za to nie ma co żałować przypraw, pasztet powinien być intensywny w smaku.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-08-31 19:48:48.555
Źródło/autor przepisu: mój mąż
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

ok, czekam z niecierpliwością :)
ryfka 2015-06-22 10:35:12.579

dziękuję pięknie za odpowiedź, niedługo dam znać w takim razie jak wyszło. i dziękuję za miłe słowa!:)
majczi 2015-06-19 11:57:47.981

Nie, dodatek alkoholu nie jest konieczny, i nie, płatki owsiane nie są wyczuwalne, także polecam i przy okazji gratuluję dzidziusia, niech Ci zdrowo brzuszek rośnie :D
ryfka 2015-06-19 11:48:53.524

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wege-strogonoff (lakto-wege)
Wege skwarki (wegańska)
Wege szarlotka (sypana) (wegańska)
Wege-burger z cieciorki (wegańska)
Wege-rogaliki (wersja duża :P) (bez ograniczeń)
sałatka Wiktorii w wersji wege (bez ograniczeń)
Sos Ragu przerobiony na wege (wegańska)
Wege szaszłyki z marynatą musztardową (wegańska)
Pasta warzywna wege-śmege (wegańska)
Pasztet makrobiotyczny (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas