7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Bułeczki drożdżowe śniadaniowe

Taką bułeczkę zabieram ze sobą do szkoły na drugie śniadanie - idealna do kawy lub herbaty. Bułeczki są lekko słodkie, mniej niż kupne drożdżówki, mają pełno suszonych owoców i ziaren - to takie muesli w wersji podręcznej ;)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10-12

2 szklanki mąki razowej
2 szklanki mąki białej
1 szklanka płatków zbożowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki mleka sojowego
4 łyżki brązowego cukru
ok. 30 g drożdży
1 szklanka suszonych owoców, drobno pokrojonych
0,5 szklanki orzechów, drobno pokrojonych

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy obie mąki, płatki zbożowe, sodę i sól. Mleko sojowe podgrzewamy do temperatury około 30 st. C. Rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże i tak przygotowany płyn wlewany do miski z mąką i zagniatamy gęste ciasto.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, wgniatamy suszone owoce i orzechy - ciasto jest mocno gęste, więc trzeba do tego trochę siły i sprytu ;) Formujemy 10 lub 12 bułeczek, układamy na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki spryskujemy wodą i wstawiamy do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Podana ilość drożdży dotyczy drożdży świeżych - to około 1/3 dużej kostki drożdży.
W przepisie użyłam mleka sojowego, tak jak zazwyczaj robię - ale bułeczki równie dobre są z mlekiem "zwykłym". Ewentualnie mleko można zastąpić mlekiem ryżowym, lub 1 i 1/4 szklanki wody oraz 1/4 szklanki oleju.
Suszone owoce i orzechy - chodzi o dowolne, pokrojone drobno składniki. zwykle piekę bułeczki w jednej z dwóch wersji smakowych: figi+daktyle+orzechy włoskie lub morele+rodzynki+śliwki+pestki słonecznika i dyni.
Gdy dzielę ciasto na 12 bułeczek, są one wielkości sklepowej kajzerki - ja jednak wolę trochę większe bułki dlatego lepię ich maksymalnie 10
Bułeczki nadają się do przechowywania w zamrażarce. Piekę na cały tydzień i zamrażam - a potem codziennie mam świeżą bułeczkę na drugie śniadanie ;)
Nadesłał(a) ~znikam, dnia: 2012-08-29 20:11:10.509
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepis ciekawy, wygląda na prosty. Na razie jedzie do schowka na okres zimowy, gdy będę mieć troszkę więcej czasu.
Dana 2012-09-17 17:56:13.568

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń)
Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege)
Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska)
Waniliowe bułeczki drożdżowe (wegańska)
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantach (wegańska)
Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami (z mąki orkiszowej lub kamut) (wegańska)
Chrupiące bułeczki (wegańska)
Bułeczki żytnie (wegańska)
Bułeczki kajzerki (wegańska)
Chlebki śniadaniowe (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas