7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Ryż z sosem meksykańskim

Szybki pomysł na tani obiad. Smaczny i niedrogi, a do tego bardzo odżywczy :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

2 torebki brązowego ryżu
1 średniej wielkości papryka
1 puszka białej fasolki w pomidorach
1 puszka czerwonej fasoli
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Torebki ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Warzywa kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy, otwieramy puszki, odsączamy czerwoną fasolkę. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy i czosnek, gdy lekko się podgrzeją dodajemy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego pomidora, całość solimy i czekamy aż się lekko rozgotuje. Wtedy dodajemy paprykę oraz obydwie puszki z fasolkami, przecier oraz przyprawy. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez parę minut. Gdy ryż się ugotuje, wykładamy go na talerz i obficie nakrywamy sosem.

Wskazówki i uwagi:

Można również dodać tabasko lub inną ostrą przyprawę dla nadania pikantnego smaku :)
Nadesłał(a) Shpilcia, dnia: 2012-08-29 20:24:33.066
Źródło/autor przepisu: pomysł własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ekspresowy sos meksykański (wegańska)
Wegańskie gołąbki "meksykańskie" w sosie pomidorowym (wegańska)
Ryż z sosem z mango (wegańska)
Kokosowy ryż z sosem bananowym (wegańska)
Kotlety meksykańskie (ovo-wege)
Sałatka meksykańska (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)
Gołąbki "meksykańskie" pieczone (ovo-wege)
Zupa meksykańska z puszek (wegańska)
Tofu w stylu meksykańskim (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas