7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Marcepanowe ciasto z gruszkami i jezynami w syropie klonowym

To jest najlepsze ciasto wszechczasów, mówię Wam ;-) Jest dokładnie takie jak lubię - mało ciasta, dużo owoców, a samo ciasto jest przepysznie wilgotne i z dużymi kawałkami marcepanu, na które trafia się co rusz. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział, że jest na razowej mące raczej nie ma szans, żeby się zorientował :)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 12 (forma o średnicy 26 cm)

100 g miękkiego masła
100 g razowej mąki orkiszowej
50 g jasnej mąki pszennej/orkiszowej
100 g masy marcepanowej pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
50 g brązowego, nierafinowanego cukru
50 g jogurtu naturalnego
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny
2 garście jeżyn
1/4 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, dno natłuszczonej blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki mieszamy ze sobą i proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po kolei po jednym jajku, gdy poprzednie już dobrze się połączy. Cały czas ucierając dodajemy partiami mąkę, a na koniec jogurt naturalny.

Do gotowej masy dodajemy pokrojony marcepan i dokładnie mieszamy.
Sok z cytryny wyciskamy do sporej miski. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na cieniutkie plasterki natychmiast mieszając z sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Jeżyny myjemy, delikatnie osuszamy.

Gruszki odcedzamy na sicie, zalewamy syropem klonowym, delikatnie mieszamy, aby nie połamać plasterków. Wykładamy na ciasto zakładając plasterki jeden na drugi. Mnie wyszły dwie warstwy. Na górę wysypujemy jeżyny.

Zachowujemy syrop klonowy spod plasterków gruszek.
Ciasto pieczemy ok. 45 minut z blachą pod kratką, bo może wyciekać sok. Ciepłe opryskujemy pozostałym syropem klonowym. Zostawiamy w foremce aż wystygnie, zimne przekładamy na talerz. Polecam! :)
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2012-09-02 20:06:54.802
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2012/09/marcepanowe-ciasto-z-gruszkami-i.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chleb gryczany z orzechami, gruszkami i syropem klonowym (wegańska)
Kruche ciasto z masą czekoladową i waniliowymi gruszkami (bez ograniczeń)
Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami (wegańska)
Marcepanowe gofry orkiszowe (bez ograniczeń)
Kiwi w miętowym syropie (wegańska)
Gruszki w syropie waniliowo-kawowym (wegańska)
Gruszki w syropie waniliowo-imbirowym (wegańska)
Brzoskwinie w aromatycznym syropie z pieprzem (wegańska)
Tarta z gruszkami (bez ograniczeń)
Chutney z gruszek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas