7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety panierowane z boczniaków

Przepyszne panierowane kotleciki z boczniaków. Pamiętam smak z dzieciństwa smażonych w ten sposób kani, ale że bardzo ciężko je dostać można je zastąpić boczniakami. Zapewniam, że zostaną włączone do stałego jadłospisu nie jednego z Was ;-)



Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 4

300 g boczniaków
bułka tarta
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Boczniaki myjemy, obcinamy korzonki pozostawiając płaskie kapelusze, solimy i pieprzymy, pozostawiamy na pół godziny, aby trochę zmiękły. Jajko wybijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, solimy, na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Boczniaki maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Osuszamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ziemniakami i sałatką, np. buraczaną z oliwą z oliwek. Smacznego;-)

Wskazówki i uwagi:

Zaletami są nie tylko ich smak, ale także wartość odżywcza.
Bardzo duża ilość dość dobrze przyswajalnego białka. Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, witaminy z grupy B, kwas foliowy.
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: 2012-09-05 21:03:23.947
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Potwierdzam, pyszne takie boczniaki.
Ja robie też: bez panierki, ale z czosnkiem i tymiankiem.
A ta sałatka z buraków to jak robiona? ;)
anatemka 2012-09-06 05:38:15.863

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z boczniaków (ovo-wege)
Kotlety z ziemniaków panierowane (ovo-wege)
Kotlety mielone z boczniaka (bez ograniczeń)
Panierowane kotlety z płatków owsianych (ovo-wege)
Kotlety z boczniaka ze szczyptą imbiru (bez ograniczeń)
Gulasz z kotletami sojowymi i boczniakami (wegańska)
Boczniak w ziołowym cieście naleśnikowym (kotlety) (wegańska)
Rydzyki sojowe (kotlety sojowe panierowane w mące z papryką) (wegańska)
Grzyby panierowane (bez ograniczeń)
Panierowane i faszerowane pieczarki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas