7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem

Bardzo udana improwizacja, obowiązkowe do wypróbowania dla wszystkich miłośników bakłażana i nie tylko :) Chociaż przepis może wydawać się pracochłonny, to w rzeczywistości przygotowanie dania zajmuje nie więcej niż pół godziny.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na duży garnek

1/2 opakowania kostki sojowej
bulion do ugotowania kostki
bakłażan
2 papryki
cebula
por
3-4 pomidory (w sezonie świeże, poza sezonem - puszka)
opcjonalnie: kilka pieczarek, kawałek cukinii, marchewka
natka pietruszki

olej do smażenia

łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól

Przygotowanie:

Kostkę sojową gotujemy w bulionie warzywnym przez 5 minut, odcedzamy.

Wszystkie warzywa myjemy, siekamy: bakłażana, papryki, pieczarki i cukinię w sporą kostkę, cebulę i por drobniej, marchewkę w pół-plasterki. Pomidory niezbyt drobno.

Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i zaczynamy od bakłażana. Smażymy go na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy. Następnie podsmażamy pieczarki/cukinię i również odstawiamy. Marchewkę podgotowujemy.

W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, po 3-4 minutach dorzucamy pora i szklimy. Gdy zmiękną, dodajemy paprykę oraz kostkę sojową. Dusimy to razem przez 5 minut, następnie dodajemy usmażone pieczarki/cukinię/marchew i pokrojone pomidory, zagotowujemy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut, do czasu aż wszystko zmięknie. Odparowujemy resztkę wody, aby sos nam zgęstniał. Przyprawiamy, ściągamy z ognia, dodajemy bakłażana i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie.

Wskazówki i uwagi:

1. Pokrojonego bakłażana posypujemy solą i smażymy dopiero, kiedy nieco zmięknie i puści sok.
2. Pomidory można obrać ze skórki, sparzając je we wcześniej we wrzątku, ale ja tego nie robię.
3. Jeśli nasze pomidory nie były odpowiednio dojrzałe, można dodać odrobinę pasaty pomidorowej lub koncentratu.
4. Dla złagodzenia smaku można na koniec zaciągnąć śmietaną słonecznikową lub zwykłą.
5. Gulasz najlepiej smakuje podany z jakąś jasną kaszą, np. kuskus lub jaglaną.
Nadesłał(a) majczi, dnia: 2012-09-06 17:38:54.401
Źródło/autor przepisu: pomysł własny
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz warzywny z kostką sojową i bakłażanem, patisonem lub dynią (wegańska)
Gulasz z kostki sojowej w pomidorach (wegańska)
Gulasz z kostki sojowej z jałowcem i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi (wegańska)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
Gulasz sojowy na ostrrro (wegańska)
Gulasz sojowy - chili :) (wegańska)
Gulasz sojowy z fasolą (wegańska)
Kostka sojowa w sosie pieczarkowym (wegańska)
Risotto z papryką i kostką sojową (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas