7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

170-200 g orzechów włoskich
ok. 250 g daktyli
2-3 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
woda

Przygotowanie:

Orzechy włoskie wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na puder. Oczyścić pojemnik robota i wrzucić do niego mniej więcej 250 g daktyli bez pestek, razem z 1/3 szklanki wody. Zmiksować na syrop. W razie, gdyby daktyle się buntowały i nie chciały całkiem rozpaść, czasem pomaga dorzucenie części zmielonych orzechów i miksowanie wszystkiego razem. Syrop daktylowy zmieszać z pudrem orzechowym i 2-3 łyżkami sproszkowanego siemienia lnianego.

Masa daktylowo-orzechowa powinna być na tyle elastyczna i zwarta zarazem, żeby można było z niej utoczyć kuleczki. W razie potrzeby, można dolać trochę wody, żeby ją rozrzedzić albo dosypać więcej siemienia, żeby zagęścić.

Formować małe kuleczki i obtaczać w zmielonych orzechach albo uprażonych do zrumienienia wiórkach kokosowych. Smacznego!
Nadesłał(a) ~forra, dnia: 2012-09-16 19:24:43.626
Źródło/autor przepisu: http://kucharkazen.blox.pl/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Orzechowe kulki (wegańska)
Kulki serowe w otoczce orzechowej (bez ograniczeń)
Śnieżki - orzechowo-kakaowe kulki z płatków owsianych (lakto-wege)
Kulki serowo-orzechowe z bazylią i czarnuszką (lakto-wege)
Orzechowo-figowe kulki Raw food (witariańskie) (wegańska & RAW)
Smarowidło daktylowe / słód daktylowy (wegańska)
Kulki fasolowe (wegańska)
Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege)
Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska)
Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas