7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Gulasz sojowy po węgiersku z papryką

Jest to przepis z jakiejś strony, przerobiony na wege i nieco przeze mnie zmodyfikowany. Można jeść z kaszą, ziemniakami, ryżem lub wykorzystać jako sos do placków po węgiersku. Gulasz jest słodko-ostry, bardzo paprykowy i taki węgierski :)

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 3-4

paczka kotletów sojowych lub kostki sojowej
1/2 papryki żółtej i 1/2 czerwonej (lub cała w dowolnym kolorze)
1 cebula lub cebula suszona/granulowana
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

sos sojowy
olej do smażenia
1 czubata łyżeczka kminku
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 czubata łyżeczka papryki ostrej (lub więcej)
1 kostka bulionowa wege
sól
majeranek
ew. sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Sojowiznę gotujemy/moczymy z dodatkiem paru chlustów sosu sojowego i soli. Odsączamy i jeśli mamy kotlety sojowe - kroimy je w kostkę.

Smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kminek i obie papryki w proszku. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dajemy im się chwilę podsmażyć. Następnie dodajemy 0,5 l wody i koncentrat pomidorowy. Dusimy jakieś 10-15 min. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek. Podajemy. Smacznego!
Nadesłał(a) kasumi90, dnia: 2012-09-17 20:00:56.684
Źródło/autor przepisu: przepis przerobiony na wege z jakiejś strony
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Można zrobić bez wody. Paprykę podusić w minimum wody z 10 minut na dużym ogniu, potem zdjąć pokrywkę, żeby woda w większości odparowała i wlać na usmażone już kotlety. Majeranku, pieprzu i papryk w proszku dać bardzo dużo. Paprykę można grubo pokroić. Polecam też dodać tabasco.
~krupski 2014-02-15 16:29:28.992

Spróbowałam ponownie namaczając kotlety tylko chwilę. Później podlewałam gulasz wodą z moczenia kotletów (najlepiej gdy tak robimy nie dawać do niej soli, by nie było za słone) Niestety nie podsmażyły się tak fajnie, ale za to nie rozmiękły. Poeksperymentuję jeszcze z jakimś warzywem zamiast - może cukinia, ciecierzyca, fasola?
kasumi90 2013-04-28 16:30:33.814

Nie wiem, czy kotlety sojowe to najlepszy materiał na gulasz.. Bardzo fajnie się podsmażyły, ale po zalaniu wodą rozmiękły. Ogólnie gulasz w smaku bardzo dobry, tylko te kotlety psują całosc.
ryfka 2013-01-04 10:10:45.593

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Gulasz sojowy z fasolą (wegańska)
Gulasz sojowy na ostrrro (wegańska)
Gulasz sojowy - chili :) (wegańska)
Gulasz z boczniaka z papryką (wegańska)
Gulasz z kotletami sojowymi i boczniakami (wegańska)
Gulasz z kostki sojowej w pomidorach (wegańska)
Gulasz sojowy z ogórkami konserwowymi (wegańska)
Gulasz z fasolki szparagowej z papryką (lakto-wege)
Przepyszny gulasz z kostką sojową i bakłażanem (wegańska)
Węgierski gulasz ziemniaczany (z papryką i pomidorami) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas