7684 przepisów wegetariańskich
w tym 4878 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Placek przekładany masą orzechową

Pomysł na ten placek podpatrzyłam na wegańskim blogu. W oryginale nazywa się "plackiem czeskim", jednak ja jeszcze dodałam do niego dżem z czarnej porzeczki i pozmieniałam składniki w masie oraz polewie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

placki:
3 szklanki mąki
100 g cukru
6 łyżek oleju
2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą i wystudzonych
2 łyżki miodu sztucznego lub majówkowego (z mniszka)
1 łyżeczka sody
5 łyżek mleka sojowego
5 łyżek kakao
1/2 średniego rozgniecionego banana

krem nr 1:
600 ml mleka roślinnego
2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
4 łyżki cukru (można posłodzić miodem lub innym cukrem, dodać mniej lub więcej - jak kto lubi)
150 g zmielonych orzechów włoskich

krem nr 2:
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki cukru
2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
troszkę aromatu waniliowego lub śmietankowego
1/2 szklanki i 2 łyżki mąki
2 łyżki oleju

polewa kakaowo-orzechowa:
woda
olej
cukier
kakao
orzechy włoskie zmielone

dżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowej roboty) - ok. 3/4 małego słoiczka

Przygotowanie:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Ma być gęste, lecz elastyczne. Jeżeli jest za gęste, należy dodać trochę mleka. Podzielić na 5 części, rozwałkować - placki wychodzą bardzo cienkie.

Piec w średniej blaszce w temperaturze 180 st. C około 15 minut każdy placek.

Krem nr 1: odlewamy ponad pół szklanki mleka i rozrabiamy w niej budynie i cukier. Resztę mleka wlewamy do garnka i stawiamy na gaz. Gdy mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy gaz i wlewamy powoli budyń do garnka, jednocześnie mieszając mleko. Gotujemy kilka minut i odstawiamy. Gotowy budyń miksujemy na gładką masę razem z mielonymi orzechami (ręcznym mikserem).

Krem nr 2: w rondelku na małym ogniu należy ugotować 1 szklankę mleka z cukrem i aromatem. Do pozostałego zimnego mleka przesiać dokładnie mąkę, cały czas dokładnie mieszając trzepaczką. Następnie wymieszaną w mleku mąkę dodać do gotującego się mleka w rondelku i mieszać do uzyskania gęstej masy budyniowej. Na koniec dodać olej i wymieszać.

Polewa: w oryginalnym przepisie była margaryna i mleko, więc zrobiłam swoją na oko jak zawsze :P Podgotowałam w małym garnku wodę z odrobiną oleju i cukrem. Gdy wszystko zaczęło się gotować, dodałam powoli kakao, podgotowałam jeszcze chwilę, dodałam zmielone orzechy włoskie, wszystko wymieszałam i polałam od razu placek.

Kremy po ostudzeniu razem łączymy - można zmiksować blenderem, można też dodać jeszcze orzechów do smaku albo do gęstości - w zależności od tego, czy masa po połączeniu jest wystarczająco gęsta czy nie.

Przekładamy każdy placek masą, przedostatni placek przekładamy dodatkowo (oprócz masy) dżemem z czarnej porzeczki - użyłam dżemu domowej roboty. Zakrywamy ostatnim plackiem, dociskamy i polewamy polewą górę placka oraz boki placka, jeśli wystarczy polewy.

Wstawiamy do lodówki - na przynajmniej jeden dzień, żeby placki zmiękły.

Wskazówki i uwagi:

Z początku nie byłam przekonana do tych placków, które upiekłam - myślałam, że się nie udały, ale dwa dni później zmieniłam zdanie - placki zmiękły oraz smaki w całym cieście się połączyły, tak więc polecam zaczekać przynajmniej jeden dzień zanim skosztujecie tego placka :)

Mozna zrobic tylko masę z uzyciem budyniu smietankowego i orzechow ale wtedy propocje nalezy podwoic zeby nie wyszlo za malo masy.


Ja tą masą z budyniu i orzechow przekladalam rowniez tort-robilam 1 biszkopt jasny i jeden ciemny i obydwa przekrawalam na dwie częsci.mase robilam tylko ta z orzechow i budyniu smietankowego z podwojnej porcji,wtedy tez przekladalam biszkopt dzemem z czarnej porzeczki w 1 lub 2 rzędach oraz czasami dodatkowo dawalam 1 gorzka czekoladę rozpuszczona w kapieli wodnej do jednego z czterech rzedow tortu,potem na koniec polewalam kakaową polewa.tak wiec jesli komus nie przypadną do gustu te placki to polecam zrobic taki tort - placki biszkoptowe sa od razu miekkie i nie trzeba czekac dwoch dni tylko kilka godzin az smaki sie polącza.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Sep 21, 2012
Źródło/autor przepisu: Przepis na placki : http://weganskie.blogspot.com/2011/05/placek-czeski.html , przepis na masy z blogow : jadlonomia oraz weganie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń)
Placek jabłkowo - orzechowy (ovo-wege)
Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka (bez ograniczeń)
Śliwki nadziewane masą twarożkowo-orzechową (bez ograniczeń)
Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową (wegańska)
Bananowiec niebananalny (przekładany) (wegańska)
Ziemniaki pieczone przekładane warzywami (wegańska)
Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe (wegańska)
Masa do wafla (ovo-wege)
Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas