7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Keczup z cukinii

Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
3 czerwone papryki
co najmniej 3 koncentraty pomidorowe - łącznie 600 g koncentratu, ale my dajemy łącznie 570 g
1/2 szklanki octu (używamy jabłkowo-winnego)
150 - 200 g cukru - w zależności od upodobań smakowych
pieprz (1 łyżeczka)
curry (1 łyżeczka)
ostra papryka (1/2 łyżeczki - lub mniej)

Przygotowanie:

Obraną cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule i paprykę kroimy (nie trzeba jakoś dokładnie, bo potem i tak będziemy je miksować), następnie obydwa warzywa solimy 2 łyżkami soli i zostawiamy na jedną godzinę. Po tym czasie odciskamy, dodajemy do nich cukinię i wszystko razem gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Gdy składniki ostygną wszystko miksujemy (lub od razu miksujemy ręcznym mikserem bardzo dokładnie). Następnie dodajemy do tego pieprz, ostrą paprykę, curry, cukier, ocet oraz koncentraty pomidorowe.

Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i gotujemy 15 minut. Gorące przekładamy do słoików. Gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Z jednej porcji wychodzi 7,5 słoiczka (takich jak na moim zdjęciu). W przepisie znajduje się curry - można dać go mniej, jeśli ktoś nie przepada z nim lub w ogóle pominąć i w zamian dać na przykład czosnek.

Ostatni słoik z tamtego roku zużyliśmy w maju - tak więc słoiki przechowywane w piwnicy czy spiżarni mogą naprawdę długo poleżeć i się nie zepsują :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-09-21 19:15:07.771
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Bardzo smaczny, choć może nie przypaść do gustu keczupowym konserwatystom. ;-)
Dostępna w moich stronach wersja papryki nadała mu charakterrnego charakteru, co bardzo docenił mój dorosły współkonsument, natomiast dziecię ziało ogniem nieco mniej chętnie.
Miksować radzę po ugotowaniu, w przeciwnym razie ma się do czynienia ze zdradliwym gejzerem, jak w przypadku każdej chyba pulpy.
chez_paulina 2015-10-31 21:33:46.049


Otworzyłam dzisiaj pierwszy słoik - wyśmienite. Smakuje mi o wiele bardziej, niż sklepowe keczupy. W przyszłym roku na pewno znowu go zrobię :)
Spooky_Morrigan 2014-09-12 19:21:53.356

Ja mam cukinię na działce, zawsze czekam aż urośnie większa i wtedy robię z niej keczup. A keczup bez papryki i jest bardzo smaczny :) i jako sos do pizzy też się nada :)
~Daga 2014-07-31 19:45:59.378

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Keczup domowy (wegańska)
Keczup (ketchup) domowy (wegańska)
Pesto z cukinii (bez ograniczeń)
"Sushi" z cukinii (wegańska)
Bigos z cukinii (wegańska)
Placki z cukinii (wegańska)
"Spaghetti" z cukinii (wegańska)
Zupa z cukinii z miętą (lakto-wege)
Ciasto z cukinii z bakaliami (ovo-wege)
Racuchy z cukinii i fety (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas