7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kotlety z czerwonej soczewicy z ziołami i z sosem pomidorowym

Ten przepis, inspirowany przepisem z bloga Zieleniny, to świetna baza do eksperymentów. Sama do bazowego przepisu Zieleniny dodałam kilka niezbędnych w moim odczuciu przypraw - co kto lubi, to dorzuca, a zawsze będzie pyszne. Dzięki właściwościom czerwonej soczewicy nie trzeba nawet używać blendera...

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 4

na kotlety:
400 g czerwonej soczewicy
1 jajko
łyżka oleju + olej do smażenia
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka świeżo mielonej kolendry
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku

na sos:
1000 g (2 kartoniki) przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula
zioła prowansalskie
tymianek
majeranek
bazylia
oregano
pół łyżeczki chilli
olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę należy przepłukać i wrzucić na wrzątek, gotować przez 15 minut i odsączyć. Czerwona (pomarańczowa) soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia! I bez tego rozgotowuje się błyskawicznie. Odstawiamy ją do wystygnięcia, dorzucamy jajo, płatki owsiane, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy aż masa będzie gładka, gęstość regulujemy olejem (jeśli smażymy na patelni teflonowej, prawdopodobnie nie będzie później trzeba dodawać oleju) oraz bułką tartą.

Kroimy natkę pietruszki i dorzucamy - zamiast natki możemy dodać inne świeże zioła, pokrojone warzywa (papryka, pieczarki) i przyprawy, które lubimy.

Mokrymi dłońmi formujemy małe spłaszczone kotleciki i smażymy na małym ogniu (!) do zarumienienia.

W czasie smażenia (kotleciki nie wymagają zbyt wiele uwagi, raczej czasu) wstawiamy mały garnek z grubym dnem na mały palnik i wlewamy odrobinę oleju. Kroimy w drobniutką kostkę cebulę i przeciskamy przez praskę albo trzemy czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy mieszamy mieszamy, gdy się zeszklą i zaczną pachnieć wlewamy przecier i dorzucamy duuużą ilość ziół.

Podajemy z ryżem.

Wskazówki i uwagi:

1. Jeśli kotlety rozpadają się w czasie smażenia lub kruszą przy krojeniu, należy dodać do masy więcej oleju lub jeszcze jedno jajko, żeby była mocniej związana.

2. Równie dobrze sos można przygotować z użyciem świeżych pomidorów, ale zajmie to więcej czasu. Trzeba wtedy sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, wykroić gniazda nasienne i niedbale pokroić, dusić aż do gładkiej konsystencji.
Nadesłał(a) stylelife, dnia: 2012-09-22 16:23:47.613
Źródło/autor przepisu: http://stylelife.pl/gastro/kotlety-z-soczewicy-z-sosem-pomidorowo-ziolowym
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszne :) musiałam trochę zmienić proporcje, ale naprawdę smaczne :D
~:-* 2015-11-23 16:23:48.752

Robiłam te kotleciki już 2 razy i za każdym razem wychodziły cudownie! Sos idealnie pasuje, a kotleciki jem z ryżem, ziemniakami lub kaszą kuskus i jest przepysznie. Bardzo polecam ten przepis - z czasem zaczyna być tylko bazą, a robiąc to danie zaczynamy już improwizować z przyprawami i składnikami.
PS to super tanie dani i wychodzi duża porcja!
~tuniowa 2015-01-03 16:06:20.716

Zrobiłam dzis mmm pyszne,szybkie,łatwe z tym ze ja dodałam mniej soczewicy w stosunku do reszty składnikow ok 275g i wyszly super do tego ryż z podsmazoną cebulka i surowka-delicious!aa i ja zrobilam samodzielnie sos czosnkowy zamiast pomidorowego bardziej mi pasuje,dzieki za przepis:)
Justaaa 2012-10-01 18:33:18.86

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety z czerwonej soczewicy (wegańska)
Sos pomidorowy z pieczarkami i ziołami (wegańska)
Kotlety z czerwonej soczewicy i fety (bez ograniczeń)
Soja w sosie pomidorowym z czosnkiem i ziołami (wegańska)
Sos pomidorowy z cebulą, czosnkiem i ziołami (wegańska)
sos pomidorowy z ziołami a przede wszystkim z mietą (wegańska)
Kotlety z kaszy kuskus i czerwonej soczewicy (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Kotleciki z płatków owsianych w sosie pomidorowym z gorczycą, chili i ziołami (wegańska)
Kotlety sojowe w sosie pomidorowym z ananasem i kukurydzą (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas