7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Powidła węgierkowe (bez mieszania)!

Rewelacyjny pomysł na powidła śliwkowe, których nie trzeba "pilnować" i mieszać. Mieszanie w tym wypadku jest wręcz zabronione!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 2 słoiki z kg śliwek

1 kg śliwek węgierek (jako starter, oczywiście można więcej)
łyżka stołowa najzwyklejszego octu (spirytusowego)

Przygotowanie:

Najprostsze powidła świata. Dojrzałe węgierki pozbawiamy pestek i odkładamy do miski.

Na dno garnka, w którym będziemy gotować śliwki, wlewamy łyżkę stołową octu - na każdy kilogram śliwek dajemy jedną łyżkę, zatem: 1 kg = 1 łyżka, 2 kg = 2 łyżki, itd..

Następnie wrzucamy śliwki do garnka, przykrywamy pokrywką, włączamy gaz na najmniejszy możliwy ogienek i zostawiamy na kilka godzin, aż uzyskamy w pełni gotowe powidła.

Nie wolno mieszać w tym czasie tego, co mamy w garnku! W przeciwnym razie śliwki "przejdą" octem i nici z naszych nieprzypalonych powideł. ;)

Zapewniam, że ani garnek ani śliwki nie przypalają się, a powidła są przepyszne! Gotowe po około 5-6 godzinach gotowania.

Wskazówki i uwagi:

W zależności od upodobań można dosypać odrobinę cukru na wierzch śliwek, ale nadal - NIE MIESZAĆ!
Nadesłał(a) TNT, dnia: 2012-10-01 17:51:02.337
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A czy pod koniec powidła zlewasz w całości z garnka razem z octem, czy może wybierasz łyżką, żeby ocet został na dnie?
~Zofia 2014-10-28 17:30:06.666

Sposób "na ocet" polecił mi znajomy.
Z lekką obawą wprowadziłam go w życie na kilogramie śliwek, a kiedy się udało, wzięłam 5 razy tyle i też się udały, nawet lepsze! Poza tym śliwki wygenerowały sporo soku, który wcale nie pachnie octem i jest przepysznym dodatkiem np. do manny czy owsianki. ;)
TNT 2012-10-22 15:53:59.24

TNT, skąd taki genialny przepis? Aż wydaje się niemożliwe: nie mieszać? I tylko 5-6 h gotowania? Wypróbuję chętnie, ale dopiero w przyszłym roku :) Mam nadzieje, że w tym czasie już inni wypraktykują...
Dana 2012-10-01 19:37:39.204

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Powidła z piekarnika - bez stania i mieszania (wegańska)
Powidła śliwkowe (bez cukru) (wegańska)
Powidła śliwkowe z czekoladą (bez dodatkowego cukru) (wegańska)
Pseudo powidła (wegańska)
Wieloowocowe powidła (wegańska)
kanapki z powidłami śliwkowymi (wegańska)
Kruchy mazurek z kremem kajmakowym i powidłami (lakto-wege)
Buchty drożdżowe pieczone, nadziewane powidłami lub dżemem (bez ograniczeń)
Sos chrzanowy z powidłami z dzikiej róży (wegańska)
Pizzerki bez ciasta (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas