7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam!

Te są najlepsze ze wszystkich, dla mnie boskie, tylko trochę niebezpieczne, bo nie dość, że wyglądają jak mięsne, to i tak smakują. Gdyby nie to, że zrobiłam je sama, to pomyślałabym, że ktoś robi mnie w jajo ;-) Można je śmiało dopisać do tego rodzaju przepisów, które to mięsożercę zmienią w roślinożercę ;-)

Średnia ocena: [4.8 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [38]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10 sztuk

1/2 woreczka już ugotowanego ryżu
1/2 woreczka już ugotowanej kaszy gryczanej
2 ugotowane ziemniaki
2 szklanki ugotowanego granulatu sojowego = 1 szklanka suchego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bułki tartej
3-4 łyżki sosu sojowego, musi go być sporo
sól
pieprz
olej do smażenia

ja dodałam jeszcze łyżkę przyprawy do kurczaka Galeo bez glutaminianu (jak ktoś nie ma, to jest skład gotowej przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka, marchew, kolendra, gorczyca,kozieradka, chili, kurkuma, pieprz, imbir, cynamon, kmin rzymski)

Przygotowanie:

Ryż, kaszę, ziemniaki i granulat (ugotowany i mocno odciśnięty z wody) wsypujemy do miski i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż masa się ładnie połączy. Czosnek i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wraz z resztą dodajemy do masy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej bułki tartej lub mąkę.

Dokładnie mieszamy i formujemy burgery - ja to robię w plastikowej, odpowiednio wysokiej nakrętce do słoika. Pędzluję olejem, ugniatam masę i lekko potrząsam, żeby wypadła, a następnie robię rowki nożem. Efekt wizualny też jest ważny ;-) Smażymy na natłuszczonej patelni lub jak ktoś ma to grillujemy na grillu elektrycznym. Zjadamy jak lubimy.

Wskazówki i uwagi:

Można z tej masy formować burgery, kotlety, ale myślę, że w postaci jakiegoś klopsa czy też pieczeni np. z warzywami gotowanymi w środku też będzie super.
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: 2012-10-12 19:01:06.254
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/ Inspiracja ze szwedzkiej strony
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Po trzech latach znowu je zrobiłam,pycha! Co prawda teraz zamiast granulatu soczewica, pominelam ziemniaki, wbilam za to dwa jajka dla łatwiejszego smażenia, bo nie jestem weganką. Polecam dodac dużo papryki wędzonej, aromat przy smażeniu obłędny. Prócz niej dodałam jeszcze mielonej kolendry, czosnek granulowany, platki drożdżowe, majeranek, pieprz i duuzo sosu sojowego. Do tego trzy drobno pokrojone pomidory suszone z oleju. W tych przyprawach jest moc!
~majczi 2016-08-12 22:43:52.175


Stale korzystam z tego przepisu :) Ostatnio zamiast ryżu daje kaszę jaglaną, zamiast granulatu sojowego czerwoną soczewicę i znacznie więcej sosu sojowego, a ciut mniej ziemniaków (żeby nie dzielić woreczkow robię podwójną porcję i wtedy 2 do 3 ziemniaków zamiast 4) i mniej bułki tartej. Też wychodzi świetnie :)
Kociabanda 2016-02-07 17:37:18.395

W marketach spożywczych np. Lewiatan, Inter Marche, Kaufland itp powinien być granulat i inne wyroby sojowe. Jeśli nie ma, to trzeba pytać, na ogół sprowadzają wówczas.
Dana 2015-11-14 18:20:40.996

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie burgery z ryżu i zielonej soczewicy (wegańska)
Risotto jakie chcesz - zasady (wegańska)
Dyńkowe burgery (wegańska)
ToFu-Burgery (ovo-wege)
Burgery z buraków (wegańska)
Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek (wegańska)
Burgery orzechowo-sojowe (ovo-wege)
Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie (wegańska & RAW)
Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska)
Orzechowo-słonecznikowo-warzywne burgery (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas