7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegańskie naleśniki na mleku kokosowym

Moja wersja całkowicie wegańskich pychuśnych naleśników.

Średnia ocena: [4.333333333333333 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

mąka
zmielone siemię lniane (substytut jajka)
mleko kokosowe
woda
olej kokosowy (lub inny)
+ dowolne nadzienie

Przygotowanie:

Nie podaję dokładnie, ile dodawać składników, bo tak naprawdę nigdy tego nie mierzę. Naleśniki robię od ponad 20 lat i zawsze na oko.

Do naczynia dodaj mąkę. W garnuszku wymieszaj 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego i dodaj 5-6 łyżek wody. Wymieszaj. To jest rewelacyjny substytut jajka. Wiem, ze można kupić substytuty jajek w sklepach, ale jest w nich tak ogromna ilość chemii i innych paskudztw, że nie polecam.

Dodaj siemię do mąki i wymieszaj. Następnie dodaj mleko kokosowe z puszki bądź własnej roboty. Jestem świrkiem, jeśli chodzi o kokosy i zawsze staram się robić własne. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj wody. Naleśniki smażę na oleju kokosowym.

Wskazówki i uwagi:

Smażąc kokosowe naleśniki zauważysz, że są one zdecydowanie bardziej delikatne niż standardowe naleśniki, dlatego polecam używanie patelni mniejszego rozmiaru np. o średnicy ok 20-25 cm.
Moja córeczka nie używa nawet żadnego nadzienia. Zawsze zajada się czystym naleśnikiem.

Kokosowe naleśniczki są niesamowicie delikatne w smaku. Praktycznie rozpływają się w buzi. Delikatnie słodkie dzięki mleku kokosowemu na pewno posmakują.
Nadesłał(a) tubbsik, dnia: 2012-11-09 07:50:50.22
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mam podobne spostrzeżenia jak Majczi. Kokosowe w smaku to one nie wychodzą... Za to są potwornie delikatne, kruche i trudne przy odwracaniu, zwł. jeśli użyje się zbyt "pełnego" mleczka. Ciasto zawiera wtedy zbyt dużo tłuszczu i takie są właśnie efekty... Tubbsik niby ostrzega przez tym we wskazówkach, ale nie spodziewałam się, że będą AŻ TAK delikatne. Ja w sumie wolę zwykłe naleśniki i pokombinować nad jakimś dobrym kokosowym farszem :)
patrycccja 2014-04-19 20:23:57.961

zrobiłam, podaję moje proporcje, może się przydadzą ;) - 1 szklanka mleka kokosowego na 1 szklankę mąki, w czasie miksowania uzupełniłam wodą do konsystencji naleśnikowej, dodałam jeszcze sól oraz szczyptę sody.
naleśniki niestety nie były kokosowe ani w smaku, ani w zapachu, ale faktycznie są bardzo delikatne i dobre. natomiast specjalnej różnicy w użyciu mleka kokosowego a sojowego nie zauważyłam, więc raczej przepis ląduje w tych "awaryjnych", wiórki na mleko zawsze się znajdą, a karton gotowego - już niekoniecznie ;). dobrze wiedzieć, że się da i że wychodzi! :)
majczi 2014-03-04 23:36:25.461

No i klasyka Puszki: puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html - wszystko podane jak na dłoni.
patrycccja 2013-08-29 11:13:26.392

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym (wegańska)
Kokosowe naleśniki (wegańska)
Banany w mleku kokosowym (wegańska)
Marchewka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Naleśniki kokosowo-miodowe (bez ograniczeń)
Wegańskie naleśniki z warzywami (wegańska)
Wegańskie naleśniki z pieczarkami (wegańska)
Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym (wegańska)
Płatki ryżowe na mleku kokosowym (wegańska)
Krem z dyni z mlekiem kokosowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas