7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dolma, czyli warzywa nadziewane po arabsku

Dolma to nie tylko farsz zawijany w liście winorośli, ale też faszerowane warzywa. Jest wiele przepisów na dolmę zależnie od regionu i kraju. Ten przepis pochodzi z Iraku, jest w wersji wegetariańskiej. Ja za nią przepadam, więc może i komuś też posmakuje ;-) Pracochłonne jest tylko zawijanie w liście, ale za to potrawa jest bardzo efektowna na obiad dla większej liczby osób. Podaje się ją z chlebem arabskim, pitą się tu dobrze sprawdzi, jogurtem i różnymi sałatkami.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: do 6 osób

na nadzienie:
papryki - jak najmniejsze, 3 sztuki
bakłażany - jak najmniejsze, 3 sztuki
pomidory - 5 sztuk
liście winorośli - 30 sztuk (można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przynieść z działki, ale najpierw trzeba je obgotować w osolonej wodzie i odciąć łodygi)

Myślę, że jak nie dostaniemy liści, to same warzywa też będą świetne.

farsz
2 szklanki ryżu - najlepiej basmati moczonego przez 2 godziny i odsączonego z wody
duży pęczek pietruszki
2 szczypiory razem z cebulką
3 ząbki czosnku
1 cebula
6 pomidorów bez skórki i pestek
1/2 pora - biała część
trochę oleju
sól, pieprz, kminek, kolendra, cynamon, imbir, sproszkowany goździki, kardamon

sos:
1/2 passaty pomidorowej - przecieru pomidorowego z kawałkami pomidorów
2 pomidory bez skórki i pestek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól
sok z połowy cytryny
woda - około litra
trochę oleju

+ paczka bobu mrożonego

Przygotowanie:

Warzywa do nadziewania wydrążamy. Bakłażana solimy i zostawiamy na pół godziny, aby puścił sok.

Składniki na farsz kroimy w kostkę i mieszamy, przyprawiamy dość mocno.

Na dno garnka wsypujemy bób, może być zamrożony w łupinkach.
Nadziewamy warzywa, a resztę farszu zawijamy w liście winorośli i wszystko układamy w garnku.

Zalewamy sosem (należy zmieszać wszystkie składniki). Nakrywamy talerzykiem, przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu około 2 godziny do miękkości i wchłonięcia całej wody. W trakcie radzę zaglądać, czy nie trzeba dania podlać. Jak wszystko jest już mięciutkie - można podawać.

Wskazówki i uwagi:

Są dwa sposoby podania - albo po prostu wyciągamy łyżką z garnka albo wybieramy wersję efektowniejszą - czyli bierzemy tacę lub największy talerz jaki mamy w domu zakrywamy garnek i odwracamy do góry nogami. Smacznego ;-)
Nadesłał(a) oliwka-oliwka, dnia: 2012-11-24 19:33:36.173
Źródło/autor przepisu: http://talerzrozmaitosci.blogspot.se/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kolorowa zapiekanka czyli warzywa pod żółtym serem (lakto-wege)
Szpinak po arabsku (wegańska)
Nadziewana pomarańcza czyli sałatka owocowa z selerem, rodzynkami i pistacjami (lakto-wege)
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 1 (wegańska)
Nadziewana papryka z grilla czyli MARSZ PO DOBRY FARSZ nr 2 (wegańska)
Soczewica po arabsku - puree z cebulą, ziemniakami i czosnkiem (wegańska)
Warzywa z woka (wegańska)
Warzywa z fasolą do makaronu (wegańska)
Uniwersalne warzywa z granulatem (ovo-wege)
Warzywa marynowane na grillu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas