7718 przepisów wegetariańskich
w tym 4909 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Dhal Makhani

Indyjski, aromatyczny i pyszny obiad z soczewicy, idealny na chłodne, zimowe wieczory.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

200-250 g soczewicy
2 marchewki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 suszone/świeże chili drobno posiekane lub 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
opcjonalnie: ziarna gorczycy, goździki, przyprawa do Dhal lub curry
sos sojowy (lub sól)
1 puszka pomidorów lub przecier pomidorowy (lub jedno i drugie)
oliwa z oliwek/inny tłuszcz roślinny
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać. Marchewki obrać i pokroić na drobne plastry. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać. Rozgrzać w garnku oliwę (lub plantę)i wrzucić w następującej kolejności:
- ziarna gorczycy - smażyć aż zaczną strzelać
- cebulę, czosnek i imbir - lekko podrumienić
- na to wrzucić wszystkie przyprawy sypkie i smażyć aż delikatnie oddzielą się od tłuszczu (max 3 minuty)
- wtedy dodać marchewki i przemieszać
- dodać soczewicę i przemieszać
- dodać puree z pomidorów/przecier i przemieszać
- zalać gorącą wodą, wymieszać i iść poczytać na 15 minut.

Wrócić. Wymieszać (dolać wody, jeśli brakuje) i spróbować. Doprawić solą/sosem sojowym lub jeśli za mało ostre (wątpię, ale gusta są różne) dorzucić cayenne/curry, można dołożyć masła roślinnego (zastępuję nim indyjskie ghee), dodać sok z cytryny. Iść czytać dalej, a danie niech się dusi przez około 20 min (zależy od rodzaju użytej soczewicy) na małym ogniu.
Można co jakiś czas mieszać, ale przetrwa i bez tego jak mamy dobrą książkę.

Przed podaniem zaprawić śmietaną sojową. Podawać na ciepło, gdy soczewica zmięknie, a my skończymy rozdział :)

Idealne z naan albo chlebkami roti - ale też tak sycące, że dodatków nie trzeba.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Książkę zaczynamy, gdy w garnku mamy już wszystkie składniki - początek przygotowań wymaga zwrócenia uwagi na to, by przyprawy się nie przypaliły.
Nadesłał(a) Irris, dnia: 2012-12-09 22:38:02.971
Źródło/autor przepisu: Wariacja na temat Dhal z "Kuchnia indyjska najlepsze przepisy" wydawnictwa Publicat
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Przepyszne danie i cóż za zaskakujący smak pikantno-kwaskowaty, mmmmmm! Idealnie sprawdza się jako dodatek do ryżu basmati. :)
niuniuska 2013-05-09 18:53:26.137

Bardzo podoba mi się ta opcja z czytaniem, dwie przyjemnosci w jednym ;)
ryfka 2012-12-20 11:17:39.466

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Dal Makhani (wegańska)

Nowości:

Pasta do pieczywa dla sceptyków tofu (wegańska)
"Tofu" domowe z białej fasoli (wegańska)
Omlet bez jajek, najlepszy (z mąki z ciecierzycy) (wegańska)
Barszcz zakarpacki (lakto-wege)
Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas