7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tortilla z nadzieniem

Proste danie, a jakie smaczne :) W domu wszystkim bardzo smakowało :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

Tortillę można zrobić samemu, np. wg przepisu z Puszki, ale jeśli nie mamy składników możemy kupić wegańską tortillę w Lidlu (posiada znaczek vegan) lub w Realu.

na majonez wegański - sojonez:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
kilka ząbków czosnku
koperek mrożony
sól, pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki musztardy
2 ugotowane ziemniaki*

keczup ze sklepu albo domowej roboty (np. z cukinii)
oliwki (użyłam czarnych)
2 dojrzałe awokado
ogórki kiszone
kapusta pekińska
fasola czerwona z puszki

kotlety sojowe

Przygotowanie:

Sojonez: Najlepszy sojonez wychodzi z mleka sojowego własnej roboty - dobrze schłodzonego. Mleko ze sklepu też może być, ale dobrze schłodzone w lodówce. Jak to robimy? Należy umieścić końcówkę od ręcznego blendera w zamrażalce na 20 minut.
W międzyczasie do pojemnika, w którym będziemy miksować sojonez dodać: koperek, zmiażdżony czosnek, trochę soli, pieprzu, sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz musztardę. Gdy końcówka już się dobrze schłodzi wlać mleko sojowe, olej i miksować kilkanaście sekund. Następnie dodać ugotowane ziemniaki i dalej miksować aż nie będzie grudek. Spróbować i ewentualnie czymś jeszcze doprawić. Wstawić na ok. 3 godziny do lodówki przed spożyciem.

Kotlety sojowe: ugotować w przyprawach - liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, pietruszka mrożona, papryka słodka i ostra, sos sojowy - lub inne przyprawy wedle uznania. Następnie ostudzić. Panierka: zamoczyć kotlety sojowe w wymieszanej mące z wodą i ulubionymi przyprawami, następnie w bułce tartej lub kaszy manny i usmażyć, ostudzić.

Jeśli używamy kupnych tortilli to podgrzać chwile z obu stron na suchej patelni.

Na tortille nakładać poszatkowaną kapustę pekińską, fasolę czerwoną, pokrojone w kostki kotlety sojowe, pokrojone w plasterki ogórki kiszone, oliwki oraz pokrojone i obrane awokado. Następnie wymieszać nadzienie z dowolną ilością sojonezu oraz keczupu i zawijać - najlepiej na pół.

Smaczego :)

Wskazówki i uwagi:

* Sojonez można zrobić bez użycia ziemniaków (ja je daję, żeby użyć mniej oleju). Wtedy na szklankę mleka sojowego przypada około szklanka oleju (można próbować dać trochę mniej) Sojonez i tak gęstnieje jeszcze potem w lodówce.

Do nadzienia można dodać jeszcze kukurydzy z puszki, jeśli ktoś lubi.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-12-11 22:28:26.394
Źródło/autor przepisu: Ja
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tortilla z warzywno-słonecznikowym nadzieniem (wegańska)
Proste burito (tortilla z nadzieniem) (wegańska)
Vege tortilla (nadzienie z pomidorami i kotletami sojowymi) (wegańska)
Tortilla razowa (ovo-wege)
Tortilla (placki) (lakto-wege)
Tortilla meksykańska (placki) (lakto-wege)
Tortilla szybka i prosta (lakto-wege)
Tortilla z piekarnika (placki) (lakto-wege)
Tortilla wiosenna ekspresowa (wegańska)
Tortilla ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas