7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem szparagowa zabielana śmietaną

Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

0,5 kg szparagów
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego (opcjonalnie)
1,5 l wywaru z warzyw bez kapusty
1 łyżka mąki
1 szkl. śmietany
sól
cukier
pieprz
zielona pietruszka
ew. 1-2 żółtka

Przygotowanie:

Szparagi umyć, obrać, uciąć czubki, które należy obgotować wrzucając do wrzącej, osolonej wody na 1-2 minuty. Resztę szparagów pokroić w kawałki, poddusić na oleju (można to pominąć), a następnie ugotować na wywarze z warzyw, przetrzeć lub zmiksować, dodać czubki szparagów i gotować ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić do smaku. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę. Można podprawić żółtkiem. Żółtko należy rozprowadzić w niewielkiej ilości zupy, a następnie dodać do zupy, starannie wymieszać.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa-krem kalafiorowa zabielana (lakto-wege)
Zupa ziemniaczano-szczawiowa (krem zabielany) (lakto-wege)
Zupa krem z selera naciowego i marchewki, zabielana (bez ograniczeń)
Zupa krem z groszku zielonego i włoszczyzny, zabielana (bez ograniczeń)
Zupa-krem szparagowo-porowa (wegańska)
Zupa-krem z brokułów zaprawiana śmietaną (lakto-wege)
Zupa-krem ziemniaczano-selerowa ze śmietaną i serwatką (lakto-wege)
Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska)
Gulasz z boczniaków zabielany śmietaną (lakto-wege)
Fasolka szparagowa ze śmietaną (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas